4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Bilo mirno do napada bošnjačkih snaga

SARAJEVO – Na suđenju za zločine počinjene nad Srbima u Trnovu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u mjestu Kijevo, koje je u sastavu opštine Trnovo, bilo mirno do napada bošnjačkih snaga 7. jula 1992. godine.

Zaštićeni svjedok T ispričao je da je tog dana sa rođakom prevozio namirnice. U zasjedi, u koju su upali u mjestu Strajišta kod Kijeva, on je ranjen, a rođak ubijen.

Nakon ranjavanja, kako je rekao, svjedok je bio na liječenju, a na područje Trnova vratio se u julu 1993, nakon ponovnog ulaska srpske vojske. On je rekao je da je vidio ubijene osobe srpske nacionalnosti.

Tokom ispitivanja ovog svjedoka, odbrana je nastojala dokazati da je SDS počeo sa ratnim pripremama u Trnovu 1991. godine. „Ja ne znam za to, vjerujte“, rekao je svjedok.

On je naveo da je Srpska demokratska stranka /SDS/ tražila smjenu optuženog Edhema Godinjaka, koji je bio načelnik policije u tom mjestu.

Zaštićeni svjedok T, koji je bio član SDS-a, napomenuo je da je ova stranka zatražila smjenu optuženog nakon što su bošnjački vojnici u aprilu 1992. ubili dvojicu policajaca, Bošnjaka i Srbina. Rukovodstvo stranke, dodao je svjedok, bilo je mišljenja da je u to bio umiješan Godinjak, prenosi Birn.

Godinjak je, zajedno sa Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom, optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane /TO/, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/.

Suđenje će biti nastavljeno 26. maja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se