18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

6. juna u Zvorniku Festival dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata RS

Najava za 18. Festival dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata Republike Srpske

ZVORNIK – U subotu, 6. juna 2015. godine u Zvorniku će biti održan 18. Festival dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata Republike Srpske.

Predsjednik zvorničkog SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić podsjetio je da je Festival najstariji ove vrste u Republici Srpskoj, kao i da se svake godine održava u Zvorniku.

– To je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme,narodnih nošnji i muzike na kojoj učestvuju djeca uzrasta do 15 godina. Iz njega su se iznjedrila mnoga kulturno-umjetnička društva, uspjeli smo da stvorimo prijateljstva, da se razviju lijepa osjećanja. Kroz ovakve smotre djeca zavole našu narodnu igru i običaje, a ono što je važno jeste da je svake godine sve više učesnika, od 1.000 do 2.000 i to iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske. Ovakve manifestacije čuvaju od zaborava naše narodne običaje, naš kolorit, narodne nošnje, pjesme, igre, muziku. Naša je želja da učestvuju svi narodi i narodnosti Republike Srpske odnosno BiH i da svako igra svoju igru i pjeva svoju pjesmu, pokaže svoje umijeće, jer pjesma je bez granica, bez predrasuda, ako je više pjesme, onda je i više ljepote, više razumijevanja i suživota – rekao je Perić.

Djeca će svoje stvaralaštvo pokazati kroz likovne i pismene radove kroz koje će dočarati sve ono što krasi jedan narod.

– Kad se to iskaže kroz pjesmu, igru, pisanu riječ, likovni rad, onda to ostaje kao trajna vrijednost. Zato će biti održan i tradicionalni nagradni konkurs festivala sa likovnim i literarnim, novinarskim i foto radovima, tematski vezanim za narodne i dječije igre, kola, pjesme, običaje, nošnje, starine – najavio je Perić.

Manifestaciju je pokrenula zvornička „Prosvjeta“ u saradnji sa osnovnom školom

Glavni organizator Festivala dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata je zvornička „Prosvjeta“ koja ga je prije 18 godina i pokrenula, u saradnji sa školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek koje su domaćini.

Takmičarskom dijelu Festivala prethodiće tradicionalni defile učesnika od Osnovne škole „Sveti Sava“ do Rekreativno sportskog centra, dok će u ovoj školi biti organizovana izložba fotografija svih dosadašnjih festivala.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se