3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Zavičajni pjesnici svom gradu

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održano je sinoć književno veče pod nazivom: „Zavičajni pjesnici svom gradu“.

Na književnoj večeri nastupili su književnici koji su rođeni na području opštine Zvornika, a sada uglavnom žive i rade u Beogradu – Cvijeta Jurišević, Milan Stevanović, Neđo Stojanović, Milan Milošević, Cvijan Đapanović, Danica Gavrić, Snežana Nikolić, dok je gost večeri bio Tihomir Nestorović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da je „Prosvjeta“ okupila zavičajne književnike povodom Svjetskog dana knjige i 200-te godišnjice Drugog srpskog ustanka da Zvorničanima podare svoje stihove i da se sjete svoje mladosti koju su proveli u ovom gradu.

„Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna i da se svake godine u ovo vrijeme održava ova manifestacija na kojoj bi zavičajni književnici govorili o svojim najnovijim ostvarenjima“, rekao je Perić.

On je naglasio da su književnici čuvari srpskog jezika, kulture, pisma i tradicije.

Književnica Cvijeta Jurišević istakla je da je divno da živa riječ ostane u školi među đacima. „Lijepo je biti elektronski pismen, ali milsim da bez žive riječi zaboravljamo svoj jezik i zato smatram da je neophodno da živa riječ – knjiga uđe u svaku kuću da je djeca, a razumije se i odrasli, čitaju“, rekla je ona.

Zavičajni književnici obišli su i poklonili određeni broj svojih knjiga osnovnim školama „Sveti Sava“ u Zvorniku i „Desanka Maksimović“ u Čelopeku, te Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ i Tehničkom školskom centru, kao i Narodnoj biblioteci Zvornik.

Organizator ove manifestacije je opštinsko SPKD „Prosvjeta“, a pokrovitelj opština Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se