18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zadržan trend – više vraćanja duga, nego zaduživanja

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je u prva tri mjeseca rada Vlade Republike Srpske zadržan trend da se vraća više duga nego što se zadužuje, tako da je vraćeno 145 miliona KM, a uzeto je 90 miliona KM.

Ona je istakla da je Republika Srpska prvi put samostalno dobila kreditni rejting koji je potreban za zauzimanje pozicije na međunarodnom finansijskom tržištu, ali i pristup prema investitorima.

Cvijanovićeva je za „Glas Srpske“ rekla da je Vlada Srpske, koja bilježi 100 dana rada, u prednosti u odnosu na Vladu Federacije BiH i Savjet ministara BiH, koji su tek formirani, navodeći da je Srpska prošle godine usvojila Ekonomsku politiku i budžet za ovu godinu, da je početkom ove godine uputila i prvi set reformskih zakona u parlamentarnu proceduru, te da se uveliko radi i na ostalim zakonima.

Osvrćući se na odnos prema Vladi FBiH i Savjetu ministara BiH, Cvijanovićeva je rekla da će Vlada Republike Srpske sarađivati sa svima koji uvažavaju ustavne nadležnosti Srpske, razumiju potrebu partnerstva u provođenju reformskih procesa, kao i važnost istinske koordinacije aktivnosti zasnovane na ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti u provođenju evropske agende.

„Ako parlamentarna većina na nivou BiH, u kojoj iz Republike Srpske učestvuju SDS, PDP i NDP, nastavi da derogira ili blokira odluke institucija Republike Srpske ili ako se krene u nametanje rješenja koja su neustavna, štetna i opasna po Srpsku, onda je naš odgovor da u Vladi Srpske neće imati sagovornika, a kamoli partnera i da će svoje političke dugove prema bošnjačkim partijama i strancima morati da otplaćuju sami, a ne preko leđa građana Srpske“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je neprihvatljiva blokada novca Svjetske banke za budžet Republike Srpske u parlamentu BiH ili prijedlog novog mehanizma koordinacije, koji je dao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Govoreći o 100 dana rada Vlade Srpske, Cvijanovićeva je rekla da se setom reformskih zakona stvara ambijent za bolje poslovanje privrede, zapošljavanje i investicije, te da se spremaju nove mjere podrške realnom sektoru.

„Istovremeno, očekujemo i vidljiviju borbu protiv sive ekonomije i uvođenje više reda u sistem plaćanja obaveza kroz jačanje kontrolnih organa, prvenstveno Poreske uprave i Inspektorata“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se uz prvi set zakona, koji je već u formi nacrta prošao parlamentarnu proceduru, priprema i novi zakon o stečajnom postupku, kojim će biti stvorene pretpostavke da stečaj ne bude samo put u likvidaciju, „već u novi život preduzeća kroz reorganizaciju“.

Premijer Srpske istakla je da će u ovoj godini biti realizovano niz mjera koje idu u prilog uspostavljanju optimalnog poreskog opterećenja i uvođenja stimulativnih mjera za povećanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Prema njenim riječima, u tvrdnji da će neke reformske politike biti restriktivne ili nepopularne nema ničeg fatalističkog.

„One su nepopularne zato što će se odnositi na stroži pristup u suzbijanju rada na crno, kontrole uplate i obračuna poreza i doprinosa preispitivanje validnosti osnova za korisnike određenih prava i naknada i niz drugih stvari koje nailaze na otpor, iako svi znaju da su u funkciji uvođenja reda i discipline“, naglašava Cvijanovićeva.

Ona ističe da se Vlada kontinuirano bavi pitanjem borbe protiv kriminala i korupcije i jačanjem institucionalnog okvira za unapređenje te borbe, ali da opozicija ovu temu koristi „jer je pitka i zato što je stvorena nakaradna praksa da u javnosti možete da pričate šta hoćete, a da ne snosite odgovornost za javno izrečenu riječ“.

Cvijanovićeva ističe da je podrška stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pozitivna poruka.

„Ali, ništa to ne vrijedi ako nemate sistem koordinacije u kojem svaki nivo vlasti ispunjava svoje obaveze u skladu sa sopstevnim ustavnim kapacitetom, ako nemate mehanizam za usaglašavanje i formulisanje stavova na unutrašnjem planu prije nego što budu saopšteni EU ili ako nemate inkluzivan međuinstitucionalni mehanizam za razrješavanje sporova u vezi sa nadležnosti između različitih nivoa vlasti“, naglašava premijer Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se