8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Vučić: Srbija zaslužila da u junu otvori prva poglavlja

BRISEL – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.

„Ne znam da li će se to desiti ili ne, ali mi smo to zaslužili“, rekao je Vučić na konferenciji za medije poslije sastanka sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom.

On je naveo da je mnogo urađeno kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj reformi zemlje, ali da najteže i najbolnije tek predstoji.

Vučić je izrazio očekivanje da će tokom večerašnje runde dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca doći do napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – prenijeli su beogradski mediji.

Tusk je pohvalio proevropski kurs Vučićeve vlade, kao i dosadašnji napredak u provođenju reformi i posebno istakao važnost nastavka dijaloga sa Prištinom i provođenja briselskog sporazuma.

U Briselu je danas završen mini-samit „zapadnoevropske šestorke“, uz poruku komesara EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da je „postignut dogovor o jezgru transportne mreže za region“.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za transport Violetom Bulc najavio da je EU spremna da do kraja ove godine izdvoji 130 miliona evra iz IPA pretpristupnih fondova, a da će ta cifra višestruko porasti tokom sljedećih godina.

Bulcova je rekla da će 2030. godine regionalna transportna mreža zapadnog Balkana biti potpuno integrisana sa trasportnom mrežom EU.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se