4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Višković: Manifestovano jedinstvo srpskih stranaka

BANJALUKA – Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da su srpske stranke manifestovale jedinstvo usvajanjem Deklaracije povodom zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

„Manifestovano jedinstvo usvojenom Deklaracijom pokazuje da je svim političkim strankama iz Republike Srpske bitno da očuvaju Republiku Srpsku, jer se ne može dozvoliti da se dovodi u pitanje rođendan Republike Srpske“, rekao je Višković danas novinarima u Banjaluci.

Višković je upitao, ako se nekome ukine rođendan, da li taj čovjek postoji ili živi, te dodao da je ovdje riječ o Republici Srpskoj.

On je rekao da će poslanički klubovi početkom iduće sedmice imenovati predstavnike tima koji će zastupati Narodnu skupštinu Republike Srpske na glavnom ročištu u ovom predmetu pred Ustavnim sudom BiH, koje je zakazano za 27. maj.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić poručio je srpskom narodu da će srpske političke stranke uvijek biti jedinstvene i oko najmanje značajne stvari za Republiku Srpsku.

„U svemu što je značajno za Republiku Srpsku, srpske stranke će se dogovoriti. Poručujem narodu da se ne brine, jer nijednu nadležnost nećemo prenijeti na nivo BiH“, rekao je Stanić novinarima.

Poslanik SDA parlamentu Srpske Senad Bratić smatra da usvojena Deklaracija u parlamentu Srpske nema pravni značaj i da ne može uticati na odluku Ustavnog suda BiH.

„Deklaracija ipak predstavlja svojevrsni pritisak na nepristrasnost i nezavisnost rada Ustavnog suda BiH. Ovo je više politički akt i delegati u Vijeću naroda Republike Srpske imaće priliku da se izjasne o ovom dokumentu“, istakao je Bratić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, u kojoj se navodi da parlament Srpske neće ukidati Dan Republike ukoliko sud eventualno donese odluku kojom se pojedine odredbe ovog zakona proglašavaju neustavnim.

Deklaraciju su podržala 63 narodna poslanika, dok su tri poslanika bila protiv.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se