18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vašington razočaran prijedlogom o GMO

VAŠINGTON – SAD su danas izrazile zabrinutost zbog plana EU da svojim članicama omogući da donesu odluku o tome da li će dozvoliti uvoz genetski modifikovane hrane za ljude i stoku /GMO/.

Evropska unija juče je predložila zakon koji će omogućiti pojedinim državama da zabrane uvoz genetski modifikovane hrane, čak i ako to odobri Evropska agencija za bezbjednost hrane /EFSA/.

Objava Brisela došla je u vrijeme kada evropski i američki pregovarači održavaju devetu rundu razgovora u NJujorku s ciljem stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva /TTIP/, odnosno da sklope Sporazum o slobodnoj trgovini.

Predstavnik američke delegacije Majkl Froman izjavio je da će prijedlog Evropske komisije omogućiti članicama da ignorišu naučno utvrđene bezbjednosne i ekološke potvrde i da ne odobre uvoz genetski modifikovane hrane.

„Veoma smo razočarani prijedlogom koji će teško biti usklađen sa međunarodnim obavezama EU. Podjela članica EU na 28 različitih tržišta za protok određenih proizvoda izgleda čudno u odnosu na cilj Brisela da produbi unutrašnje tržište“, naveo je Froman.

On je podsjetio na odluku Svjetske trgovinske organizacije /STO/ iz 2006. godine u kojoj se navodi da članice EU koje zabranjuju uvoz i uzgoj genetski modifikovanih proizvoda krše regulative te organizacije jer bezbjednosne mjere nsiu zasnovane na procjeni rizika.

Evropski parlament izvršiće reviziju prijedloga Evropske komisije prije nego što ih preda članicama na konačno odobrenje.

Tip kukuruza MON 810 jedini je genetski modifikovan oblik koji se komercijalno proizvodi u EU.

Španija je najveći uzgajivač kukuruza MON 810 u Evropi, sa 137.000 hektara, saopštila je ranije Evropska komisija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se