-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Uspostaviti jednostavniji mehanizam koordinacije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će uspostavljanje mehanizma koordinacije u narednom periodu biti ključno pitanje, te ocijenio da treba da postoji jednostavniji mehanizam i da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara BiH zajedno sa dva zamjenika ili Predsjedništvo BiH.

„Ključni problem je da ne odete previše u decentralizaciju, ali i da postoji neko ko može kvalitetno zastupati interese hrvatskog naroda. To se pokušalo zadovoljiti preko kantona, ali bi to bilo prekomplikovano. Zato smo došli do ideje da treba da postoji jednostavniji mehanizam, a da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara zajedno sa dva zamjenika ili Predsjedništvo BiH“, smatra Ivanić.

On je za sarajevski portal „Kliks“ rekao da je od imenovanja u ovom sazivu Predsjedništvo BiH uradilo nekoliko stvari i to, kako je naglasio, bez ikakvih sukoba.

Ivanić je rekao da nije bilo preglasavanja i da će se truditi da toga i ne bude. „Radije ćemo ostaviti stvari malo po strani nego da se preglasavamo. O svim stvarima smo do sada, manje-više, postigli saglasnost“, naglasio je Ivanić.

On je rekao da je posebno teška tema pitanje promjene Ustava. „Ta tema će nama doći, jer je zahtjev EU da implementiramo presudu ‘Sejdić i Finci’. To će nas čekati u ovom mandatu i tu ćemo temu morati jednom otvoriti. Ali, mislim da trebamo krenuti sa nekim stvarima koje su nam svima zajedničke, a to je ekonomija, stvaranje boljeg imidža ove zemlje… Ako sad otvorimo pitanje ustava, vratićemo se na sukobe“, naveo je Ivanić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se