12 C
Zvornik
23. април 2024.

„Ubica aviona“ čuva iransko nebo

VAŠINGTON – Američki vojni stručnjaci ocjenjuju da će ruski protivavionski kompleksi „S-300“ pretvoriti kompletne oblasti Irana u „bespilotne zone“ za avione kao što su „F-16“ ili „F/A-18 Hornet“. Vojni analitičar Dejv Madžamur smatra da jedino bombarderi „B-2 Spirit“, kojih američka vojska ima svega 20, kao i lovci „F-22 Raptor“, mogu bezbjedno da dejstvuju u oblastima koje se čuvaju protivavionskim raketama „S-300“.

Imajući u vidu da će Iran ubuduće imati te rakete, SAD će morati da se fokusiraju na svoje malobrojne „stelt“ avione, ukoliko ta zemlja odluči da napravi nuklearnu bombu.

Stručnjaci objašnjavaju da ruski protivavionski sistemi „S-300“ sprečavaju američke borbene avione da nanose avio-udare i na taj način iz temelja utiču na vojne planove SAD.

Činjenica da je Rusija ukinula zabranu isporuke raketnog sistema dalekog dometa „S-300“ Iranu u potpunosti onemogućava bombardovanje nuklearnih objekata te zemlje, navodi list „Dejli bist“.

„Nakon što su Rusi prodali Irancima medernizovanu verziju ovog sistema, SAD će morati da mijenjaju vojnu doktrinu na Bliskom istoku i drugim oblastima“ – navodi pukovnik Ratne mornarice SAD Klint Hinout.

Ruska odluka da ukine zabranu na prodaju protivavionskog raketnog sistema „S-300“ Iranu dovešće do tri ozbiljne posljedice, smatra Hinout, čiji članak objavljuje „Nešnel ineterest“.

Prodaja tog sistema dovešće do fundamentalne promjene vojnih snaga u regionu.

SAD i njihovi saveznici decenijama su smatrali slobodu akcija na nebu iznad Bliskog istoka kao nešto što se podrazumjeva, dok su njihovi protivnici bili prinuđeni da ograniče varijante planiranih akcija.

„To je posebno bio slučaj sa Iranom. Ali, dolazak `S-300` sve mijenja“, smatra Hinout.

U slučaju da SAD donesu odluku da napadnu nuklearne objekte Irana, sada će im biti potrebne velike izviđačke, vazdušne, morske i kopnene snage, uključujući efektivne i skupe vidove naoružanja.“Izvršenje takve misije biće komplikovanije i teže“, navodi amerčki pukovnik.

Jedan broj vojnih činovnika SAD ranije je upozoravao da će države kao što su Iran i Sjeverna Koreja dobiti efikasne sisteme kao što je „S-300“ i time prinuditi Vašington da izmjeni svoj pristup projektovaau vojne sile.

„Ukidanje ruske zabrane na isporuke oružja Iranu vraća nas u epohu geopolitičke konkurencije“, smatra Honout i navodi da je pitanje dana kada će se svaki međunarodni događaj razmatrati u svjetlu političkog takmičenja sa drugim velikim silama.

Objašnjavajući motiv Rusije da proda svoj sistem Irnau, Hinout ocjenjuje da su zapadne sankcije nanijele štetu ruskoj privredi, a Moskva je sada našla način da natjera SAD da drastično povećaju svoje rashode.

Ukoliko Rusi počnu da prodaju najnoviju verziju raketnog odbrambenog sistema „S-400“ /već je najvaljena prodaja Kini/, nebo iznad zemlja koje posjeduju takve snage biće zatvoreno za druge avione – smatraju stručnjaci.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se