18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku

Napadač na policijsku stanicu u Zvorniku koji je večeras ubio jednog policajca, a dva ranio, ubijen je. Naoružani napadač je večeras oko 19.00 časova upao u policijsku stanicu, uzvikujući „Alahu egber!“

Događaje u vezi terorističkog akta pratimo uživo

21.17 – Beograd će pomoći Srpskoj finansijski i obavještajno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku užasna i loša vijest za Republiku Srpsku i Srbiju, koja će pomoći Srpskoj i finansijski i obavještajno.

„Predsednik /Republike Srpske Milorad/ Dodik izrazio je želju da Srbija pomogne u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravima koja ima, ne rušeći ničiji integritet. Mi ćemo pomoći i finansijski i obaveštajno“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On kaže da je večeras već dva puta telefonom razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske.

Vučić je najavio da će predsjednik Republike Srpske i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač za dva dana doći u Beograd, gdje će razgovarati sa njim i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

21.13 – Pripadnici SIPE na licu mjesta, dolaze tužioci Tužilaštva BiH

Tužioci Tužilaštva BiH na putu su ka Zvorniku u kome je večeras izvršen teroristički napad na policijsku stanicu, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

On je istakao da su izdate i instrukcije MUP Republike Srpske i pripadnicima Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipe/ šta da rade na mjestu događaja.

„Pripadnici Sipe odmah su po saznanju o napadu izašli na lice mjesta koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske“, potvrdila je Srni portparol ove agencije Kristina Jozić.

Ona je istakla da je Sipa u koordinaciji sa MUP-om Republike Srpske mobilizovala sve svoje obavještajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi sa ovim događajem.

21.09 – Ranjeni policajci izvan životne opasnosti

Policajci koji su večeras ranjeni u terorističkom napadu na Stanicu policije Zvornik nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti, potvrdio je Srni dežurni ljekar zvorničke Opšte bolnice.

21.03 – Sjednica Vlade večeras ili tokom noći

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zakazala je sjednicu Vlade koja će biti održana večeras ili tokom noći, po povratka ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača iz Zvornik, saošteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnoću.

21.01 – Ubijen policajac Dragan Đurić

Policajac Dragan Đurić ubijen je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je večeras izvršio pripadnik vehabijskog pokreta, saznaje Srna.

U ovom terorističkom napadu ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, koji su zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku.

Napadač je likvidiran prilikom razmjene vatre i u toku je njegova identifikacija.

Pripadnik vehabijskog pokreta je uz poklič „Alahu ekber“ oko 19.15 časova upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz automatske puške.

Dio grada oko policijske stanice je blokiran, a mjesto napada obezbjeđuju pripadnici policije sa dugim cijevima.

U Zvornik je večeras stigao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

20.41 – Dodik: Napad na institucije sistema

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa obavještajne izvore iz BiH.

„Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbjednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gdje naprave teroristički akt“, rekao je Dodik.

On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.

Dodik je podsjetio da je napadač izabrao kao metu napada policijsku stanicu, došao sa automatskom puškom, vikao „Alahu ekber“ i bezočno ubio policajca.

Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto.

„Očigledno je da je tu riječ o napadu iz vjerskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt“, rekao je Dodik i dodao da se napad desio iznenada i neočekivano.

Dodik je naglasio da će Republika Srpska, nakon svega ovoga, morati da još jednom stavi na dnevni red svoju bezbjednosnu strukturu.

„Treba da vidimo na koji način moramo da se branimo od takvih koji iznenada napadaju i udaraju na institucije sistema“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio saučešće porodici stradalog policajca u terorističkom napadu u kojem su još dvojica policajaca ranjena.

„Najveća je žal za poginulim policajcem, koji je danas mirno došao na posao. Najveća tuga je za njegovu porodicu kojoj izražavam saučešće“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da ga je telefonom nazvao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji mu je rekao da prenese izraze saučešća porodici nastradalog policajca.

20.19 – Ranjeni policajci zbrinuti u zvorničkoj bolnici

Dvojica policajaca, čiji su inicijali Ž.G. i S.M, koji su danas ranjeni u napadu pripadnika vehabijskog pokreta na policijsku stanicu u Zvorniku, medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici.
Srna nezvanično saznaje da jedan policajac lakše ranjen, dok je drugi zadobio teže povrede.

Policajac čiji su inicijali D.Đ. ubijen je u ovom napadu. Policija je ubila napadača koji je večeras oko 19.00 časova upao u policijsku stanicu, uzvikujući „Alahu egber!“

Pripadnik vehabijskog pokreta dovezao se vozilom do Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca, saznaje Srna.

Veliki broj građana nalazi se ispred Opšte bolnice Zvornik, interesujući se za zdravstveno stanje ranjenih policajaca.

I ispred zgrade Stanice javne bezbjednosti Zvornik nalazi se veliki broj građana, koji su uznemireni večeranjšim terorističkim napadom

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se