18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpska razmatra opciju priključenja „Turskom toku“

BANJALUKA – Direktor „Gas-Resa“ Slobodan Puhalac je izjavio da je strateško opredjeljenje Republike Srpske u gasnom sektoru određivanje pravca snabdijevanja ruskim gasom preko Srbije.

Puhalac je naveo da bi time postupak i lokacija priključka za Republiku Srpsku trebalo da budu identični planiranom iz „Južnog toka“, a to je kod Čente, između Zrenjanina i Beograda.

Prema njegovim riječima, najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku gasa u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak „Turskog toka“ sa krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji.

„Pretpostavka je da će `Južni tok` i nova alternacija većim dijelom biti identični u prostoru Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan“, rekao je Puhalac za „Nezavisne novine“.

On je istakao da je kompanija „Gas-Res“ u stalnom kontaktu sa partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca snabdijevanja gasom onako kako bude dogovoreno između „Gasproma“ i ostalih zemalja partnera.

Puhalac je naveo da je ovih dana na sastanku ministara spoljnih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske, dogovoreno formiranje radne grupe za izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda koji bi bio povezan na gasovod „Turski tok“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se