14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpska neće odstupiti ni milimetar od svojih nadležnosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su stavovi koje iznosi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić o mehanizmu koordinacije za Vladu Srpske apsolutno neprihvatljivi, jer su rješenja koja on zagovara neustavna.

„Ivanić sugeriše da se prilikom izrade tog mehanizma ne smije otići previše u decetralizaciju i da to mora da bude neki jednostavniji mehanizam, a stav Vlade, a i Narodne skupštine Republike Srpske, koja se o tom pitanju već izjašnjavala, jeste da mehanizam koordinacije mora u potpunosti uvažiti decentralizovanu strukturu BiH, i to baš u mjeri kako je to predvidio i sam Ustav“, rekla je Cvijanovićeva, na pitanje Srne da prokomentariše Ivanićevu izjavu da treba da postoji jednostavniji mehanizam koordinacije i da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara BiH zajedno sa dva zamjenika ili Predsjedništvo BiH.

Ona je istakla da bi svako drugo rješenje bila još jedna improvizacija koja ne daje rezultate i ne obezbjeđuje organizovano i koordinisano kretanje BiH ka EU, već bi značilo dodatni nered u tom procesu, ali i prijetnju po ustavnu poziciju Republike Srpske.

„Takođe, apsolutno je neprihvatljiv koncept koji zagovara Ivanić, da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara zajedno sa dva zamjenika ili Predsjedništvo BiH. U razrješenju spora između različitih nivoa vlasti, a spor se najčešće dešava oko nadležnosti, odnosno koji nivo vlasti je za koju evropsku obavezu nadležan, uvijek i svugdje učestvuju predstavnici tih nivoa, i to na tehničkom ili političkom nivou, zavisno od vrste pitanja oko kojeg je spor nastao.

Dakle, u razrješenju institucionalnih sporova između različitih nivoa vlasti ne može arbitrirati Predsjedništvo BiH, jer za to nije nadležno, a ne može ni predsjedavajući Savjeta ministara sa svojim zamjenicima, jer po Ustavu hijerarhijski nije nadređen entitetskim vladama, već svako ima svoje nadležnosti“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ako Ivanić ili neko u Savjetu ministara misli kako će napraviti sistem koordinacije koji će ignorisati ustavne nadležnosti Republke Srpske, onda moraju znati da Vlada Srpske neće biti sagovornik nikome u tako opasnim političkim igrarijama ili nepromišljenom ponašanju pojedinaca.

„Ako kantoni u FBiH odluče da se u tom procesu odreknu svojih nadležnosti, što ne vjerujem da će se desiti, onda je to njihov problem, ali što se tiče nadležnosti Republike Srpske, tu je stvar sasvim jasna – biće nas u procesu evropskih integracija i u svakom drugom procesu baš onoliko koliko nam je Ustav dodijelio nadležnosti – a to znači mnogo, i nemamo namjeru da odstupimo ni milimetar od toga“, poručila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se