20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpska garda spremna za paradu u Moskvi

BEOGRAD – Pripadnici Garde, jedne od najeltinijih jedinica Vojske Srbije, spremni su za odlazak u Moskvu, gdje će sa 15.000 ruskih vojnika 9. maja u čast pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu prodefilovati Crvenim trgom.

Defile ešelona ruske vojske, osim srpskih vojnika, pojačaće i podešeloni iz više zemalja koje su prije sedam decenija učestvovale u antifašističkoj borbi, saopšteno je Ministarstvo odbrane Srbije.

U novijoj istoriji, Vojska Srbije učestvovala je na vojnim paradama u Libiji i Francuskoj, a u Rusiji će Garda prvi put i u svijetu pokazati žene u svom stroju, jer put Crvenog trga kreću i dvije dame.

U Moskvu će krenuti 75 vojnika, a nacionalni ešelon Vojske Srbije na paradi u Rusiji nastupaće u prepoznatljivoj plavoj gardijskoj uniformi i nosiće poluautomatsku pušku „M55/66“, odnosno uniformu i naoružanje sa kojim gardisti dočekuju najviše domaće i strane državnike.

Osim 75 gardista, u Rusiju ide po jedan pripadnik Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku, na čelu sa komandantom Gardijskog bataljona potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem.

Načelnik Generalštaba general LJubiša Diković prisustvovao je današnjim finalnim pripremama gardista pred odlazak u Moskvu, kada su odabrani gardisti demonstrirali odsječan strojev korak.

Diković je izrazio zadovoljstvo stepenom pripremljenosti djevojaka i momaka koji će predstavljati srpsku vojsku na Crvenom trgu, i poručio im da dvije nedelje koje će provesti u prijestonici Ruske Federacije iskoriste da bi svoju formu doveli do savršenstva i da ukazanu čast opravdaju.

On je izrazio uvjerenje da će gardisti i ovaj zadatak ispuniti na najvišem mogućem nivou.

Komandant Garde brigadni general Milomir Todorović izrazio je zahvalnost što je upravo jedinici kojom on komanduje pripala čast da predstavlja Vojsku Srbije i Srbiju na obilježavanju 9. maja.

On je ocijenio da su dosadašnje pripreme tekle prema planu i da je Garda spremna za moskovsku paradu.

Paradi u Moskvi prisustvovaće i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se