9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Srednjoškolci darivali krv

ZVORNIK – Šezdesetak učenika i profesora SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika darivalo je dobrovoljno krv u medicinskom kabinetu ove ustanove. Ovo je tradicionalna akcija koju organizuju u školi, a ove godine maturantima su se priključili i punoljetni učenici trećih razreda. Po riječima direktorice škole Biljane Pisić učenici i zaposleni su na ovaj način, po ko zna koji put, dokazali humanost.

– Svake godine krajem aprila ili početkom maja mjeseca organizujemo akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Drago nam je da je odziv bio dobar, da su se priključile i kolege, te da su sva odjeljenja učestvovala u akciji sa po nekoliko učenika. Pored niza drugih humanitarnih aktivnosti koje škola provodi zajedno sa svojim đacima, ovo je jedan od najkonkretnijih vidova pomoći jer znamo da se često dešava da su rezerve krvi male i da upravo ovakve akcije nekome spašavaju živote – rekla je Pisićeva.

Učenici koji su dali krv su naveli da im je osnovni motiv za učešće u akciji činjenica da pomažu drugima, pogotovu učenicima medicinske škole koji se svakodnevno na praksi upoznaju sa značajem dobrovoljnog davalaštva krvi. U orgnaziciji akcije menadžmentu škole i učenicima su pomogli opštinske organizacija Crvenog krsta, sekcija Crvenog krsta škole i Služba za transfuziju Opšte bolnice u Zvorniku.

Akciju dobrovoljnog davalastva krvi orgaizovali su Opštinski crveni krst, SŠC Petar Kočić i služba transfuzije.

Dobrovoljno davalašštvo krvi je jedna od značajnih aktivnosti Crvenog krsta. Osnovni cilj je obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne krvi na principu dobrovoljnog, anonimnog i nenagrađenog davanja krvi. Dobrovoljno davanje krvi je najplemenitiji vid pomoći ljudima u nevolji kojima je ugrožženo zdravlje. Ova omladina je plemenita, jer daruje krv onima kojima je potrebna- rekla nam je Dana Mičić, sekretar OO CK Zvornik.

Crveni krst stalno radi na unapređenju Programa DDK i iznalazi najbolje načine pristupa novim davaocima krvi.
Kontinuirano sarađujemo sa institucijama – Služžbom za transfuziju – bolnica Zvornik koja se bavi ovom djelatnoššću i pomažže edukaciju volontera CK za DDK.

Edukovani volonteri CK izvrššili su edukaciju o značaju dobrovoljnog davanja krvi u JU SŠŠC „Petar Kočić“ Zvornik tako da se na davašnju prijavilo 100 učenika sa profesorima i direktorom škole Biljanom Pisić.

-Pozivamo sve dobrovoljne davaoce krvi koji žžele da daruju krv i postanu članovi porodice dobrovoljnih davalaca krvi pod uslovom da imaju 18 – 65 godina da se pridruže akcijama DDK, rekla je Mičić i zahvalila se direktoru, volonterima CK i Transfuziološkoj službi koji su omogućili da se provede ova uspješna akcija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se