18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Simeunović: Republika Srpska izazov za islamiste

BEOGRAD – Nakon terorističkog napada u Zvorniku opasnost po Republiku Srpsku i dalje postoji, a postojaće sve dok postoje islamski ekstremisti na njenom tlu i u njenom okruženju, izjavio je Srni međunarodni ekspert za borbu protiv terorizma Dragan Simeunović.

„Sasvim je prirodno da Republika Srpska bude na meti islamskih terorista, jer je ona za njih vrsta izazova, ona je potpuno suprotna ciljevima za koje su se angažovali džihadisti u građanskom ratu BiH pre desetak godina, a i dalje je suprotna njihovim ciljevima koje sada imaju“, rekao je Simeunović, koji je i profesor Beogradskog univerziteta.

On je ocijenio da, ipak, ne treba očekivati neprekidno pojavljivanje ovakvih napada, jer je „terorizam fenomen koji teži iznenađenju, kao svom glavnom oružju, i zbog toga će se pojavljivati povremeno, uvek onda kada se uspavaju i javnost i bezbednosne strukture Republike Srpske“.

Kada je riječ o pomoći u borbi protiv terorizma koju je juče najavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Simeunović smatra da će Srbija učiniti sve da pomogne Republici Srpskoj zato što pomažući zemljama u okruženju, a posebno Srpskoj, kao entitetu sa kojim ima specijalne veze, pomaže i sebi samoj.

Simeunović objašnjava da je suština pomoći u tome da se pojača saradnja na bezbjednosnom nivou, a prije svega u razmjeni informacija, jer informacija dobijena na vrijeme omogućava bolju prevenciju, koja je cilj svake ozbiljne države, jer je i jeftinija i efikasnija nego kažnjavanje počinilaca.

On je uvjeren da je za očekivati intenzivaranje ne samo protoka informacija, nego saradnje kada je riječ o ljudima, projektima, kontroli granice i ulaska stranaca, ali i onih koji odlaze u područja kao što je Sirija.

„Prema tome, Srbija će na bezbednosnom planu sigurno dati svoj maksimum da pomogne Republici Srpskoj, a Republika Srpska je izgubivši svoju sopstvenu službu nacionalne bezbednosti, praktično došla u situaciju da bude na bezbednosnom nivou zavisna od centra te nacionalne bezbednosti koji se nalazi u Sarajevu“, rekao je Simenunović.

On je ocijenio da će se teroristički napadi događati i na cijelom prostoru zapadnog Balkana, kao cjelinu koju spaja postojanje „muslimanske manjine ili većine“.

Simeunović, međutim, ističe da ne treba tražiti u svemu toliko povezanost islamskih ekstremista i objašnjava da su nedavni napad u Makedoniji i ovaj u Zvorniku povezani samo istom, izvornom idejom džihadizma.

„Ne treba preterivati, upadati u paranoju i smatrati da sad postoji neka savršena organizacija koja se o svemu precizno dogovara. Upravo zato što ne može da postoji takva organizacija prepušteno je individuama, pojedincima da sami donose odluke hoće li žrtvovati život ‘u slavu Alaha’ i za ciljeve za koje se zalaže džihadizam kao ideologija“, rekao je Simeunović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se