15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Sastanak ministara spoljnih poslova na Brdu

LJUBLJANA – Sastanak ministara spoljnih poslova „Brdo procesa“, koji zajedno organizuju šefovi slovenačke i francuske diplomatije Karl Erjavec i Loren Fabijus, počeo je danas na Brdu kod Kranja, a Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić.

Slovenački predsjednik Borut Pahor pozdravio je okupljene porukom da pokažu hrabrost kada se hvataju u koštac sa najtežim regionanim problemima.

„Ključno je da kao prijatelji razgovaramo o budućnosti jugoistočne Evrope, prije svega zapadnog Balkana“, rekao je on.

Pahor je naglasio da kada je riječ o proširenju EU u prvom planu treba da bude politički značaj, a ne tehnički aspekt procesa.

Iako nema ništa loše u tome što EU želi prvo da uredi svoje dvorište, nade građana Zapadnog Balkana o učlanjenju u EU ne smiju da se previde.

Zemlje regiona treba da teže tome da riješe bilateralna pitanja prije nego što upadnu u veće probleme.

Pored ministara iz regiona, među kojima jedino nema Vesne Pusić, na zasjedanju učestvuju i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni, kao i državni sekretar u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova Markus Ederer.

Na skupu će biti razmotrena i pitanja o stanju u regionu poslije poplava, koje su ga zadesile prošle godine, a u okviru priprema za Konferenciju UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu, kao i o stvaranju pozitivne agende za mlade na Zapadnom Balkanu i povezanosti između EU i regiona.

Prema riječima Erjaveca, biće riječi i o infrastrukturnim projektima, borbi protiv terorizma i o dramatičnoj situaciji u Mediteranu, kada je riječ o stradanju ilegalnih emigranata.

Na skupu učestvuje i kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Uoči početka sastanka Dačić i Tači su se nakratko susreli i rukovali.

Agencija Anadolija

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se