23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rudnik „Sase“ osavremenjuje i povećava proizvodnju

SREBRENICA – Rudnik olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice koji zapošljava 520 radnika, u prošloj godini premašio je godišnji plan za 8,66 odsto iskopavanjem 304.256 tona rude.

Predsjednik Upravnog odbora ovog rudnika Jelena Petrić izjavila je da u prethodnih sedam godina, od kada je koncesionar počeo eksploataciju rude, „Sase“ bilježi stalni rast proizvodnje, ulaganja u opremu, prekvalifikaciju i doškolovavanje kadra, te realizacije ekoloških projekata i rekultivacije kruga rudnika.

Ona je istakla da se rudnik približio ostvarenju dugoročnog cilja koji iznosi 350.000 tona iskopane rude godišnje, što bi omogućilo optimalno poslovanje ovog kolektiva.

Petrićeva kaže da prošlogodišnji rast proizvodnje nije slučajnost, nego je odraz rada punim kapacitetom, investiranja i stvaranja dobrih međuljudskih odnosa u kolektivu, kao i stručnog usavršavanja zaposlenih, primjene stečenih znanja, te rukovanja savremenom rudarskom opremom koja se stalno zanavlja u ovom preduzeću.

„Do sada smo investirali oko 10 miliona evra za nabavku mehanizacije i novih tehnologija, a u ovoj godini planiramo uložiti još oko dva miliona evra i zaposliti novih 40 do 50 radnika, što bi bio optimalan broj zaposlenih za eksploataciju 350.000 tona rude godišnje koji želimo dostići i nastaviti proizvodnju na tom nivou“, pojasnila je Petrićeva.

Ona je precizirala da je u prošloj godini Rudnik „Sase“ za bruto plate izdvojio oko devet miliona maraka, za penzijsko-invalidsko osiguranje za beneficirani radni staž rudara uplaćeno je oko 455.500 KM i oko 110.000 KM uplaćeno je kao doprinos u Fond solidarnosti.

Na ime pomoći lokalnim zajednicama Srebrenici i Bratuncu rudnik je izdvojio 79.200 KM, a na ime koncesione naknade za korištenje mineralnih sirovina u prošloj godini uplaćeno je oko 1,3 miliona maraka.

Rudnik olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice posluje u okviru preduzeća „Gros“ iz Gradiške, čiji je većinski vlasnik engleska kompanija „Mineko“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se