12 C
Zvornik
25. април 2024.

Rekultivisano više od osam hektara rudničkog prostora

SREBRENICA – Rudnik olova i cinka „Sase“ kod Srebrenice modernizovao je preradu rude, ugradio filtere i smanjio emisiju prašine i zagađenja okoline, a prostor oko rudnika pretvoren je u oazu za odmor i rekreaciju.

Predsjednik Upravnog odbora ovog kolektiva Jelena Petrić kaže da je ukupno rekultivisano 82.912 metara kvadratnih prostora, od čega je 5.657 metara kvadratnih zasađeno voćem, odnosno podignuta je plantaža šljiva i krušaka.

Oko 7,4 hektara površine starog jalovišta i kruna brane aktuelnog jalovišta pretvoreni su u livadu koja je zasijana vještačkom travom i gdje, kako ističu u rukovodstvu ovog kolektiva, na ljeto planiraju organizovati takmičenja u kosidbi.

Preostalih oko tri hektara prostora pretvoreno je u parkove u kojima su zasađeni cvijeće, čempresi i drugo ukrasno drveće.

Na površinama oko jalovišta i novog korita u koje je izmješten tok Sašanske rijeke, izgrađeni su biciklističke i staze za šetnju i rekreaciju, igrališta za tenis i male sportove, te brvnare za druženje i zabavu radnika pri organizovanju sportskih takmičenja ili ispraćaja rudara u penziju.

Od 1962. godine, kada je rudnik počeo sa radom, nikada nije obavljana rekultivacija njegovog kruga, niti prostora oko jalovišta, dok je staro rudničko jalovište stajalo kao deponija da bi prošle godine bilo pretvoreno u voćnjak, odnosno plantažu šljiva i krušaka.

Od 2010. godine Rudnik je uložio znatna sredstva i angažovao svoje radnike i građevinsku mehanizaciju za rekultivaciju jalovišta i rudničkog kompleksa.

Rudnik „Sase“ sa 520 zaposlenih najveći je privredni subjekat u Srebrenici, a posluje u okviru firme „Gros“ iz Gradiške čiji je većinski vlasnik kompanija „Mineko“ iz Londona.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se