5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Radionica CRS-a o proizvodnji kornišona

ZVORNIK – U organizaciji Humanitarne organizacije CRS danas je u Zvorniku održana prva radionica za 8 korisnika iz reda povratnika koji su obuhvaćeni projektom „Ekonomska integracija manjinskih povratničkih porodica u opštini Zvornik“ na temu „Proizvodnja kornišona“.

Predavač je bio inžinjer Nihad Grcić, koji je protumačio i ranije urađene analize zemljišta i saopštio koliko i kojeg đubriva nedostaje za pripremu zemlje za uzgajanje kornišona.

Ovim korisnicama krajem maja biće podijeljen sjemenski materijal, đubrivo, sredstva za zaštitu, mreže.
U okviru istog projekta za 22 korisnika prošle sedmice podijeljene su sadnice malina za ukupno 27,5 dunuma obradivih površina. Istovremeno je održana praktična obuka gdje je demonstriran način sadnje, koliki razmak mora da bude, formiranje gredica, dubina sadnje.

Ukupna vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a sredstva su obezbijedili CRS, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH kroz Fond „Julia V. Taft“, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Opština Zvornik.

Pored besplatnih sadnica maline i sjemenskog materijala kastavca kornišona i besplatne analize zemljišta, korisnici će dobiti i sisteme za navodnjavanje, te kompletnu teorijsku i praktičnu obuku.

U projekat je uključena i Zemljoradnička zadruga „Voćar“ koja će korisnicima pomagati na terenu i preko koje će biti obezbijeđen otkup roda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se