12 C
Zvornik
20. април 2024.

Pupovac: Hrvatska neosjetljivost prema srpskim žrtvama

BEOGRAD – Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je da angažovanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Vijeću za nacionalnu bezbjednost Hrvatske pokazuje neosjetljivost ove zemlje i novog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović prema srpskim žrtvama.

On je naglasio da ovaj potez ukazuje u kojoj mjeri je tema ratnih zločina i dalje prisutna kao političko opterećenje u odnosima Srbije i Hrvatske i u kojoj mjeri zagađuje međudržavne i međupolitičke odnose.

„Ono što je utvrdio Međunarodni sud pravde po tužbama za genocid je da su i Srbija i Hrvatska krive. Očigledno to nije u svijesti predstavnika vlasti. Ako žele da izbjegnu novo zagađenje odnosa i nove ratne poruke, obe zemlje će morati da posvete više pažnje žrtvama, ali ne samo žrtvama sa svoje strane, kao što je Hrvatska nedavno uradila zbog /lidera SRS-a Vojislava/ Šešelja, već i srpskim žrtvama“, rekao je Pupovac za „Blic“.

On je naglasio da bi vijest o imenovanju dvojice generala zasigurno isprovocirala mnogo manju pažnju da su zločini za vrijeme i nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“ procesuirani, odnosno da su iz Zagreba poslate poruke odgovornosti.

Haški tribunal je bivšeg komandanta oparacije „Oluja“ Antu Gotovinu 2011. godine prvostepeno proglasio krivim za zločine nad krajiškim Srbima, ali ga je Žalbeno vijeće ubrzo nakon toga oslobodilo krivice. Istovremeno je odgovornosti oslobođen i Mladen Markač, takođe optužen za ratne zločine nad Srbima.

Obojica su u Zagrebu dočekani kao heroji i uživaju sve državne privilegije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se