14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Problemi Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“

ZVORNIK – Nikolina Oro, predsjednica zvorničkog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, izrazila je danas zahvalnost Fondu zdravstvenog osiguranja koji je dozvolio dvije besplatne procedure vantjelesne oplodnje, ali i nezadovoljstvo time što ta procedura može da se vrši samo u jednoj klinici u Republici Srpskoj.

– Sve više parova ima problem neplodnosti i samim tim sve je veća potreba za više doktora i više klinika i mislim da je sramotno da na ovaj način prezentujemo naš problem i vas molimo da nam pomognete u rješavanju. Naime, početkom mjeseca taj problem prezentovali smo i u Banjaluci na sastanku sa predstavnicima Minisarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja. Imali smo i ranije sastanke na tu temu, ali pomaka nema i nakon četiri godine postojanja našeg udruženja i osam godina besplatne vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj nisu prepoznali potrebu za pravo na izbor doktora za liječenje ovog veoma bitnog problema – neplodnosti. Nama jedino preostaje da upotrebimo rigorozne metode, radikalne poteze, a to je izlazak na ulice. Ako dođe do toga, mene kao i sve članove udruženja i sve one koji se bore sa ovim problemom će biti jako sramota što institucije nisu prepoznale potrebu za rješenjem ovog problema, a pri tome se stalno potencira da je natalitet u padu, da se gase odjeljenja u školama zbog toga što nema djece. Mi ne tražimo da se ugovor sa ovom klinikom poništi, već tražimo pravo na izbor ljekara i klinike gdje bi radili vantjelesnu oplodnju. Isto tako tražimo pomjeranje starosne granice, jer ne vidim razlog zašto bi žena koja bez obzira na godine ima medicinske nalaze opravdane da bi mogla da postane majka i da može da uđe u proceduru, bila spriječena da to uradi od novca koji izdvaja Fond – rekla je Oro na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da žene do 40 godine starosti imaju besplatnu proceduru, od 40 do 42 godine plaćaju 50 odsto, a preko 42 godine, ako žena ostvari potomstvo Fond refundira novac te dodala da parovima refundiranje ništa ne predstavlja, jer nemaju novac da finansiraju vantjelesne oplodnje.

Ona je izrazila nadu da će kod nadležnih institucija naići na razumijevanje i da neće morati izlaskom na ulicu da se bore za svoje pravo da budu roditelji.

Dragana Pavlović, predsjednik Skupštine Udruženja istakla je da udruženje broji 74 bračna para, i da je za 4 godine postojanja rođeno 29 bebe. Ona je naglasila da se u udruženju nadaju da i će nadležne institucije što prije omogućiti bračnim parovima sa problemom steriliteta još jedan, treći pokušaj besplatnog vantjelesnog začeća.

Oro je izrazila veliku zahvalnost rukovodstvu opštine Zvornikm jer su odlučili da se iz opštinskog budžeta izdvajaju sredstva za vantjelesnu oplodnju bračnim parovima sa problemom steriliteta, zahvaljujući čemu su rođene tri bebe.

– Zahvalni smo Opštini koja je prepoznala naš rad i ovaj problem prihvatila, ne kao problem pojedinca, nego društva, izlazi nam u susret u svakom smislu te riječi jer iz budžeta izdvajaju sredstva za vantjelesnu oplodnju koja iznosi 5.000 KM po paru i ne usloljava nas sa klinikom na kojoj će se taj postupak raditi. Čast mi je što živim u takvom gradu koji svesrdno pomaže i u kome zaista postoji želja da se djeca rađaju – rekla je Oro.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se