23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prioritet spriječiti opasnost od terorizma

Najviši nosioci vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH usaglasili su danas u Banjaluci zajedničke stavove kojima su osudili teroristički akt počinjen napadom na policijsku stanicu u Zvorniku i zaključili da je prioritet spriječiti opasnost od terorizma.
Učesnici sastanka, koji je organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izrazili su duboko saučešće porodici policajca Dragana Đurića, koji je ubijen prilikom obavljanja dužnosti.

Na sastanku je postignuta saglasnost da je prioritet spriječiti opasnost od terorizma.

„Ovaj teroristički akt predstavlja napad na institucije sistema Republike Srpske“, navodi se u usaglašenim stavovima.

Najviši nosioci vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH saglasni su da je terorizam najveća bezbjednosna prijetnja BiH, koja bezbjednosnu situaciju u BiH čini složenom, kao i da je BiH plodno tlo za širenje terorizma.

„Naglašavamo činjenicu da je na stranim ratištima angažovano nekoliko stotina ljudi iz BiH“, ističe se u usaglašenim stavovima postignutim na sastanku u Banjaluci.

Oni su saglasni da se pokrene primjena Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta i krivično-pravno procesuiranje odgovornih.

Na sastanku je izražena puna podrška koordinaciji policijskih agencija i naglašena potreba razmjene bezbjednosnih informacija.

Učesnici su saglasni da je potrebno poštovati postojeći okvir policijskih struktura u BiH, a postignuta je i saglasnost da nema potrebe za formiranje novih tijela u strukturi bezbjednosti BiH.

Na sastanku je istaknuta potreba snažnije političke osude terorizma i raznih organizacija sa terorističkim potencijalom od svih političkih faktora u BiH.

Učesnici sastanka uputili su poziv građanima Republike Srpske i BiH na mir i toleranciju, da se spriječi širenje dezinformacija i odbaci korištenje jezika mržnje.

U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić.

Na sastanak su učestvovali i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se