20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Potpisana deklaracija platforme dijaloga

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i rezidentni koordinator UN u BiH Jurij Afanasijev potpisali su danas u Sarajevu Deklaraciju Platfome dijaloga.

Deklaracija je potpisana u okviru konferencije „Dijalog za budućnost“, kojoj su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH, koje je inicijator ovog projekta koji provode tri agencije UN, smatra da će platforma dijaloga služiti za kreiranje zajedničkih politika institucija na svim nivoima vlasti, civilnog društva i drugih zainteresovanih aktera, kao i za produbljivanje partnerskih odnosa između institucija vlasti na svim niovima i civilnog društva.

Platforma treba da formuliše i konkretne mjere čiji je cilj održiv i socijalno pravedan ekonomski razvoj i zapošljavanje, naglašavajući ključnu ulogu obrazovanja i kulture, te da poveća fokus na regionalnu saradnju i pomirenje.

„Zahvaljujući Predsjedništvu BiH i UN, ponovo smo svi zajedno otvorili priču o pomirenju, i to je veoma dobro, uključujući i neophodnost dijaloga o različitim pitanjima i pogledima, uz puno međusobno uvažavanje drugih i drugačijeg, bez vrijeđanja i diskriminacije“, rekao je Ivanić.

On je istakao da treba ohrabriti mlade u BiH da se snažnije uključe u borbu za svoju budućnost, prvenstveno na polju obrazovanja i kulture, a da pri tome, vlasti ovim i sličnim projektima obezbijede finansiranje njihovih aktivnosti.

„Nadam se da će se madi sve više baviti budućnošću, i to je pozitivna stvar, koju će Predsjedništvo BiH svesrdno podržavati“, poručio je Ivanić.

Afanasijev je naglasio da opšti projekat „Dijalog za budućnost“ sadrži 40 konkretnih projekata, i to 16 iz oblasti kulture, 13 o mladima i 11 iz oblasti obrazovanja, čija ukupna vrijednost iznosi više od milion i po KM.

„Mi na ovaj način želimo da kreiramo platformu za dijalog o svim bitnim pitanjima budućnosti BiH i njenih građana, mladih posebno“, naveo je Afanasijev.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se