18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pjevali pred streljačkim vodom

DŽAKARTA – Indonezija je odlučno branila izvršenje smrtne kazne nad sedam stranaca, među kojima su i dva Australijanca, kao vitalni front svog rata protiv droga.

Sedam osuđenika, dva iz Australije, jedan iz Brazila i četiri iz Afrike je ubijeno strijeljanjem, zajedno sa jednim iz Indonezije, uprkos inostranim protestima i molbama familije.

Australija je povukla svog ambasadora u znak protesta protiv ponoćnih egzekucija, ali indonežanski predsjednik Joko Vidodo je kazao da je to bila samo primjena zakona protiv trgovaca narkoticima.

Brazil je izrazio duboko žaljenje zbog egzekucije svog državljanina, za koga porodica tvrdi da je bio mentalno bolestan, a brazilske vlasti navode da će odmjeriti svoje slijedeće poteze.

Kako navodi pastor koji je bio sa njima, osuđeni su odbili poveze za oči i pjevali su himne, dok su bili suočeni sa streljačkim vodom u džungli.

Kada je sat označio ponoć, grupa koja podržava osuđenike se sa suzama i pjevajući himne, zagrlila i držala svijeće za vrijeme bdijenja u luci Silakap, koja je mostom povezana sa ostrvom Nusakambangan, na kojem se nalazi zatvor, javlja AFP.

Poslije egzekucije, mogli su se vidjeti uplakani članovi porodica, okruženi prijateljima.

Pomilovanje za Meru Džejn Veloso je pozdravljeno na Filipinima kao čudo i dar od boga, ali je indonežansko pravobranilaštvo naglasilo da je to samo odlaganje, koje treba da obezbjedi vrijeme za policijske istrage.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se