3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Pilot spriječio nesreću: Predsjednik Srbije bezbjedno sletio

BEOGRAD – Motor na avionu „falkon 50“, kojim je letio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na putu za Vatikan, prestao je da radi iznad Jadranskog mora, a nesreća je spriječena zahvaljujući iskustvu pilota.

Letjelica, koja se nalazila na visini od 10.000 metara, propala je skoro dva kilometra, ali je, zahvaljujući iskusnom pilotu, izbjegnuta nesreća, saznaje portal Radio-televizije Srbije.

Avion je po povratku bezbjedno sletio na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“.

Nikolić je papi Franji uputio pismo izvinjenja u kojem je izrazio žaljenje zbog otkazivanja posjete, ali i nadu da će biti realizovana u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Srbije trebalo je da se u Vatikanu sastane sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odsjeka za Zapadni Balkan monsinjorom Henrikom Jakodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom, rekao je da će papi Franji prenijeti i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve, koji su od zajedničkog interesa.

Vlada Srbije, inače, ima najskromniji avio-park u regionu, a zbog raznih kvarova na avionu, „falkon“, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu „lir džet“, proizvedenom 1991. godine, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema, prenijeli su beogradski mediji.

„Falkon 50“ je francuski tromotorni poslovni mlaznjak, srednje veličine. Proizvodio se sve do 2008. godine.

Među korisnicima ovog aviona su francuska, italijanska, venecuelanska vojska, kao i Vlada Srbije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se