9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Otpuštanje radnika nije opredjeljenje Vlade

BANJALUKA – Opredjeljenje Vlade Republike Srpske nije otpuštanje radnika, kako je svojevremeno najavljivala opozicija, već ograničavanje fonda plata, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

„To znači da nema novog zapošljavanja, a u slučaju penzionisanja radnika u državnoj službi neće se automatski ta mjesta popunjavati novim radnicima, nego će se vršiti popuna unutar ministarstava, agencija i uprava. U slučaju da je neophodno da neko bude zaposlen, Vlada će to odobriti“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske izjavila da je Vlada Srpske socijalno osjetljiva i da očekuje razumijevanje državnih službenika za njen trud da očuva radna mjesta, ali da je potreban veći stepen odgovornosti i javnoj upravi.

„Ne pridajem puno značaja svim kritikama opozicije, jer je prirodno da kritikuju. Na izborima u oktobru jasno su bila predložena dva koncepta i programa, a građani su se opredijelili koga hoće da vide da upravlja procesima i zahvalna sam im zbog toga“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Vladi Republike Srpske veoma važno šta kažu građani i socijalni partneri.

„Produkuje se priča kako su poslodavci i sindikat protiv Vlade, ali to ne doživljavam tako. Nisam vidjela da su se vlade u okruženju trudile da uspostave most između poslodavaca i sindikata kao što smo se mi trudili“, kaže Cvijanovićeva.

Ona vjeruje da se u Srpskoj može doći do novog zakona o radu kojim će svi biti pobjednici.

„Očekujem da nam sindikat i poslodavci pomognu da dođemo do dobrih rješenja, a ne da nose odgovornost. Za to je zadužena Vlada Republike Srpske koja želi da inovira radno zakonodavstvo i da vodi računa o pravima radnika, jer niko nije neozbiljan da donese rješenja kojima bi na led bili stavljeni radnici“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je promjenom određenih propisa predviđen daleko veći angažman i uloga Poreske uprave i Inspektorata Republike Srpske.

„Kontrolisaćemo prijavljivanje radnika u subjektima, jer je dio njih nagomilao neizvršene obaveze do te mjere da to postaje opterećenje za društvo. Sa tim subjektima moramo naći rješenja za te probleme, a tome služi i smanjenje doprinosa“, navodi Cvijanovićeva.

Ona kaže da sve institucije, službe i organi treba da rade više, bolje i efikasnije, te da će se vršiti stroga kontrola njihovog rada.

„Ako to ne uradimo, ući ćemo u sferu koja vodi ka pretjeranoj opuštenosti, što nije normalno nigdje u svijetu“, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se