15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Osuda terorističkog napada u Zvorniku

SARAJEVO – Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu zajednički su danas u Sarajevu osudili teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić pozvao je Tursku da bude regionalni saveznik BiH u borbi protiv terorizma, istakavši da mete terorista predstavljaju vrijednosti koje mora da čuva međunarodna antiteroristička koalicija, čiji su članovi i BiH i Turska, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Najavljeno je i potpisivanje bilateralnog sporazuma o razmjeni tajnih podataka, što će, kako je ocijenjeno, biti snažan okvir buduće saradnje dvije zemlje u borbi protiv terorizma.

Čavušoglu je obavijestio rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH o tome da će Turska u BiH plasirati 50 miliona evra najpovoljnijih kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća i za otvaranje novih radnih mjesta.

Ocjenjujući da se u BiH od opštih izbora osjeća pozitivnija politička atmosfera, koja je doprinijela bržem uspostavljanju vlasti, Čavušoglu je naglasio da će njegova zemlja nastaviti da pruža snažnu podršku BiH na putu ka EU i NATO.

Čavušoglu, čiji je dolazak u BiH i u funkciji pripreme skorašnje posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH, najavio je da će Turska odnose sa BiH podići na viši nivo i na ekonomskom planu.

Prema njegovim riječima, Turska snažno podržava prioritete koje je BiH najavila u periodu predsjedavanja ministarskim komitetom Savjeta Evrope, te zatražio podršku kandidaturi Istanbula za sjedište Sekretarijata PS Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /PSSEECP/.

Zahvaljujući za političku i svaku drugu podršku koju Turska pruža BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik DŽaferović pozdravio je najavljeno potpisivanje novih bilateralnih sporazuma između dvije zemlje.

DŽaferović je naglasio da ga posebno raduju sve vidljiviji napori Turske da BiH pomogne na ekonomskom planu.

Rekavši da posjeta Čavušoglua dolazi u vrijeme kada BiH preuzima predsjedavanje Savjetom Evrope i očekuje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjedavajući Doma naroda BiH Bariša Čolak zahvalio je za podršku Turske na političkom i ekonomskom planu, i naglasio da će BiH uzvratiti podrškom kandidaturi Turske da bude domaćin Sekretarijatu PSSEECP.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Safet Softić apostrofirao je pomoć Turske BiH u vrijeme prošlogodišnjih razornih poplava i istakao važnost činjenice da su ta pomoć, kao i projekti Turske razvojne agencije, ravnomjerno raspoređeni na cijeloj teritoriji BiH.

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH saopštili su da su prihvatili poziv predsjednika Parlamenta Turske, i da će u drugoj polovini godine posjetiti tu zemlju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se