8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Osnovci lete iz škole zbog lošeg ponašanja

BANJALUKA – Disciplina učenika postala je jedan od najvećih problema, a loše ponašanje preselilo se iz srednjih i u osnovne škole u kojima je prošle školske godine devetoro đaka imalo negativnu ocjenu iz vladanja, dok ih je 33 premješteno u druge škole.

Podaci Republičkog pedagoškog zavoda potvrđuju da se novi stil života koji sa sobom nosi i poremećen sistem vrijednosti, često manifestovan lošim ponašanjem, uselio i u učionice osnovnih škola, piše Glas Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da je prošlu školsku godinu sa negativnom ocjenom iz vladanja završilo devet osnovaca, a da je na polugodištu tu ocjenu imalo 26 učenika. Zbog lošeg ponašanja, bježanja sa časova i drugih prestupa u drugu školu u školskoj 2013/2014. godini prebačena su 33 osnovca.

–  Na kraju prvog polugodišta u drugu školu je premješteno 26 učenika, dok je na kraju drugog polugodišta školu promijenilo sedam đaka – naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima kazne su različite, a učeniku koji učini lakšu ili težu povredu obaveza, koje su propisane Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, izriču se vaspitno-disciplinske mjere.

– U vaspitno-disciplinske mjere spadaju opomena ili ukor odjeljenskog starješine, ukor odjeljenskog vijeća, direktora, nastavničkog vijeća i premještaj u drugu školu, a na osnovu njih se đacima smanjuje i vladanje  – kazao je Damjanović.

Kako nikada nije sve crno i bijelo, tako se veliki broj đaka našao između onih koji imaju negativne i onih koji imaju odlične ocjene iz vladanja. Na kraju prvog polugodišta prošle školske godine smanjenu, ali pozitivnu, ocjenu iz vladanja imala su 624 učenika od drugog do devetog razreda.

– Na kraju školske godine smanjene ocjene iz vladanja imalo je 97 učenika koji su bili uzrasta od šestog do osmog razreda – kazao je Damjanović.

Banjalučanka, koja je insistirala na anonimnosti, kaže da njen sin pohađa sedmi razred, a već je jednom morao da promijeni školu zbog lošeg vladanja.

– Stalno me pozivaju na razgovor u školu, pribojavam se da bi mogao ponovo biti premješten. Ne mogu uticati na njegovo ponašanje dok je u školi. Kažnjavam ga kod kuće, ali očito to ne daje rezultat – kaže ona i dodaje da bi i nastavnici trebalo da budu stroži kao što je nekada bio slučaj u školama.

S druge strane nastavnici ističu da sve polazi od kućnog vaspitanja i da ne mogu mnogo da učine ukoliko je dijete već krenulo pogrešnim putem. Ističu da đaci dolaze u školu sa ravnodušnim stavom o nasilju, a neposlušnost i bježanje sa časova vode do vršnjačkog nasilja sa kojim se suočava sve više djece.

Roditelj trinaestogodišnjaka Branko T. podsjetio je na incident koji se početkom februara ove godine dogodio u banjalučkom naselju Kočićev vijenac u dvorištu Osnovne škole „Jovan Cvijić“ kada je devetnaestogodišnjak na smrt izbo svog vršnjaka.

– Kako ovakvih slučajeva ne bi bilo još više, kazne već u osnovnoj školi treba da budu rigoroznije. Djeca ne postaju nasilnici preko noći, već to ispoljavaju mnogo ranije – istakao je Branko T. i dodao da mu se čini da se djeca više ne plaše kazne, niti imaju autoriteta.

Ponavljači

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda deset osnovaca uzrasta od sedmog do devetog razreda u ovoj školskoj godini ponavlja razred zato što nisu uspjeli da se izbore za pozitivnu ocjenu. Ponavljači najčešće ne mogu da savladaju gradivo iz matematike, fizike, hemije, engleskog ili njemačkog jezika.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović smatra da učenici najčešće ne stignu savladati gradivo zbog previše izostanaka za časova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se