8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Održana radionica na temu „Uzgoj malina, priprema i sadnja“

U organizaciji Humanitarne organizacije CRS danas je u Zvorniku održana prva u nizu radionica za 22 korisnika iz reda povratnika koji su obuhvaćeni projektom „Ekonomska integracija manjinskih povratničkih porodica u opštini Zvornik“ na temu „Uzgoj malina, priprema i sadnja“.

Ovim korisnicima, kao i za 8 korisnika koji su se opredijelili za sadnju krastavca kornišona danas su prezentovani i rezultati analize zemljišta koju je sproveo banjalučki Poljoprivredni fakultet.

U okviru projekta besplatno je izvršena analiza zemljišta, a korisnici će dobiti i sadnice maline, odnosno sjemenski materijal kastavca kornišona, za zasijavanje površine od jednog do dva dunuma, kao i sisteme za navodnjavanje, te kompletnu edukaciju.

„Naredne sedmice uslijediće isporuka sadnica maline, te praktične radionice. Isporuka sjemena krastavca biće kasnije, jer se oni sade u maju. I kod uzgoja malina i kod kornišona biće primjenjene nove tehnologije koje doprinose povećanju prinosa. U drugoj polovini aprila počeće edukacije za proizvodnju kornišona“, rekla je Gordana Radić iz CRS-a.

U projekat je uključena i Zemljoradnička zadruga „Voćar“ koja će korisnicima pomagati na terenu i preko koje će biti obezbijeđen otkup roda.

Predavači su bili prof. dr Mirsad Kurtović i mr Adnan Maličević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Ukupna vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a sredstva su obezbijedili CRS, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH kroz Fond „Julia V. Taft“, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Opština Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se