18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Odluka o Jurišićevoj žalbi na zatvorenoj sjednici

U Apelacionom sudu u Beogradu završen je otvoreni dio sjednice Vijeća za ratne zločine, a na zatvorenom dijelu biće donesena odluka da li će biti otvoren pretres povodom žalbe na prvostepenu presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora u slučaju „Tuzlanska kolona“.

Njegov beogradski advokat Đorđe Dozet rekao je Srni da je Jurišić prisustvovao današnjoj sjednici, poslije koje će se vratiti u Tuzlu, te dodao da Vijeće danas nije donosilo odluke, ali da će to učiniti u zatvorenom dijelu sjednice.

Prema njegovim riječima, sudija izvjestilac danas je referisao presudu, advokati žalbu, a tužilac odgovor na tu žalbu.

„Javni deo je završen i očekujemo odluku da li će sud ponovo otvoriti glavni pretres ili će da meritorno odluči bez glavnog pretresa po žabi“, rekao je Dozet i dodao da odbrana očekuje da će sud donijeti odluku o otvaranju pretresa.

Portparol suda Mirjana Piljić izjavila je ranije danas Srni da Apelacioni sud mora da donese pravosnažnu odluku, jer je u ovom predmetu već bila ukinuta jedna prvostepena presuda.

Ona je objasnila da Sud može da potvrdi ili da preinači prvostepenu presudu u ponovljenom postupku, a moguće je i da otvori pretres i da tek onda donese odluku o žalbi.

„Ukoliko /na zatvorenom delu sednice/ ne odluče da otvore pretres oni će pristupiti izradi odluke, a kakvu su odluku doneli, saznaćemo tek pošto ona bude ekspedovana iz suda. Pre toga sve je zaštićeno tajnošću postupka“, navela je Piljićeva.

Odjeljenje za ratne zločine je u dva navrata osudilo na 12 godina zatvora ratnog starešinu policije BiH Iliju Jurišića, jer je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik, a oko 50 je ranjeno i uništen veći broj sanitetskih vozila.

Prvu takvu kaznu zbog ratnog zločina upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu 2010. godine.

I u ponovljenom postupku, prvostepeni sud je utvrdio da je Jurišić kriv, jer je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BiH, kao dežurni Operativnog štaba Centra bezbjednosti Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne „Husinjska buna“, 15. maja 1992. godine.

Jurišić je i na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu, ističući da mu je „savjest mirna i obraz čist“, jer nije samostalno donosio odluke.

On je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, po međunarodnoj potjernici, a na osnovu predmeta koje je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine preuzelo od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine.

Poslije ukidanja prve presude Jurišić je u oktobru 2010. godine pušten da se brani sa slobode i na suđenja je dolazio iz Tuzle.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju.

Napad, koji su izvršili pripadnici ekstremne organizacije „Patriotska liga“, uz pomoć lokalnih vlasti, direktno je prenosila lokalna televizija, na čijim se snimcima vidjelo da se puca na kolonu koji je izlazila iz grada i vojnike koji nisu imali oružje da se brane.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se