9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježen Dan oslobođenja grada Zvornika

ZVORNIK – Polaganjem vijenaca na centralnom spomeniku za 1.080 poginulih srpskih boraca, obilaskom Spomen sobe i Akademijom, u Zvorniku je danas obilježen Dan oslobođenja grada – 9. april.

Predsjednik Boračke organizacije Zvornik Vladan Matić rekao je da 9. april u novijoj istoriji jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike opštine Zvornik.

– Srpski narod i srpski borci su i posle 9. aprila 1992. godine, kada je uspostavljen zakonodavni sistem Republike Srpske, organizovano kroz Vojsku Republike Srpske i MUP Republike Srspke nastavili svoju borbu do konačne slobode. Rezultat toga je naša država Republika Srpska i u njoj naš slobodni Zvornik. Na žalost, posledice toga su 566 poginulih pripadnika Zvorničke Brigade i zvorničkog MUP-a, preko 700 ranjenih, 32 zarobljena borca i tu činjenicu ne smijemo nikada zaboraviti. Ovom prilikom ne smemo zaboraviti i sve one koji nisu obukli uniformu, ali su svojim trudom i radom u tim teškim trenutcima obezbjedili da u slobodnom Zvorniku bez prekida rade škole, preduzeća, bolnice… – rekao je Matić.

On je poručio i da svima treba da bude obaveza da se, kao što je u ratu vođena teška borba za Zvornik, u miru, kroz sve institucije, nastavi borba da Zvornik bude institucionalno i ekonomski jači, prosperitetniji, kako bi srpski narod u njemu bolje i dostojanstvenije živio.

Tadašnji predsjednik Kriznog štaba, Brano Grujić naglasio je da su aprilski dani te 1992. godine bili veoma teški.

– Te godine, prvih dana aprila, na Kula gradu bilo je nekoliko hiljada Alijinih boraca – zelenih beretki koji su svakog trenutka prijetili da će doći u grad i to se i desilo. Tadašnji načelnik SUP-a Osman Mustafić podijelio je rezervno oružje najvećim delikventima muslimanske nacionalnosti, otvoreno i javno. Zauzeli su grad i Krizni štab nije imao izbora nego se suprostavio okupaciji grada i 9. aprila oslobodili smo grad. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji, jer poslije zauzimanja grada i početka realizacije „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića, osjetili smo se dužnim da se suprostavimo i naš narod zaštitimo – rekao je između ostalog Grujić koji je dodao da je od 9. aprila 1992. godine počela jedna nova istorija u Zvorniku i za Srbe u Podrinju.

U Domu omladine upriličena je Akademija na kojoj su govorili Grujić i Matić, Čas istorije održao je profesor istorije Zoran Ivanović, a besjedio je predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Zvornik, Stanislav Tomić.

Ivanović je naglasio da smo tog 9. aprila, prije 23 godine rekli „stop 1914. godini, stop 1941. godini, stop agresiji na Republiku Srpsku“.

– Da nije bilo istorijskog sjećanja na minula vremena da li bi nam se 1992. godine sve to ponovilo. Vjerovatno da bi. Zahvaljujući političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske i naše opštine i naroda koji je učestvovao u odbrani Republike Srpske, sačuvali smo je i nije nam se desio genocid kao što je bio 1914. i 1941. godine. Ovo je dan sjećanja na sve poginule srpske borce i sjećanje na dan kad smo rekli stop – istakao je Ivanović.

Tomić je govorio dijelove besjede Svetog Vladike Nikolaja o ratu, ali i o oslobođenju, slobodi i odnosu koji treba da imamo prema ratu i miru, te poručio da, ukoliko se ne vratimo Bogu i kroz Boga ne proslavimo pobjedu, onda ta pobjeda uvijek može prerasti u poraz.

Vijence na spomenik položili su predstavnici Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i Udruženja ratnih vojnih invalida, te načelnik Opštine Zvornik Zoran Stevanović sa tadašnjim predsjednikom Kriznog štaba Branom Grujićem, kao i tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti i komandir Policijske stanice Marinko Vasilić i Petko Panić, te sadašnji komandir PS Vladan Vasilić i komadir Jedinice za podršku Goran Abazović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se