23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nole vraća radost u poplavljeni vrtić u Šamcu

ŠAMAC – Vrtić „Radost“ u Šamcu ponovo je spreman za radost mališana zahvaljujući najboljem svjetskom teniseru Novaku Đokoviću koji je posredstvom svoje fondacije donirao 100.000 maraka za obnovu poslije prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Pored Fondacije „Novak Đoković“, sanaciju vrtića pomogli su UNICEF, UNDP i nekoliko drugih donatora. Đoković je i ovim gestom pokazao svoju veličinu i humanost kao i nebrojeno puta do sada pomažući ugroženima, a posebno djeci.

Dječaci i djevojčice u ponedjeljak se vraćaju u vrtić, koji je ostao opustošen kada se poslije nekoliko dana potopa bujica povukla iz Šamca. Mališani koji su ostali bez kreveta, igračaka i svega što su imali u obdaništu boraviće u potpuno novim i moderno opremljenim prostorijama. Vrtić počinje da radi u punom kapacitetu, a 64 djece biće raspoređeno u četiri vaspitne grupe.

Ne krijući zadovoljstvo onim što je urađeno, direktor ove predškolske ustanove Vida Stajić kaže da će sa prvom grupom djece zaboraviti na teški period koji je iza Šamčana.

– Kada dječija igra i smijeh ispune vrtić, ambijent će biti topliji, a nova znanja i vještine mališani će sticati u prelijepo uređenim prostorijama – kazala je Stajićeva zahvalivši svim donatorima, a posebno najboljem srpskom teniseru.

Obnova je koštala 249.000 KM, a u potpunosti su sanirane sve prostorije, krov, vodo i elektro instalacije, a ugrađen je i novi sistem grijanja.

– Započeli smo i radove u dvorištu. Posadićemo nisko rastinje, a u planu je i zamjena ograda na terasama i u dvorištu – dodala je Stajićeva.

Načelnik Šamca Savo Minić ističe da je obnovljeni vrtić radost svih stanovnika.

– Današnji i izgled vrtića u vrijeme poplava su dva različita svijeta. Presrećni smo što će naša djeca imati najbolje moguće uslove za boravak i učenje – rekao je Minić.

Dodao je da u narednom periodu treba da bude razmotrena cijena boravka djece u vrtiću.

– Opština sada izdvaja 82 odsto novca i puno bismo efikasnije to riješili ukoliko bismo pronašli stalnog partnera ili uključili resorno ministarstvo. Želimo da boravak djece omogućimo po najpovoljnijim uslovima – istakao je Minić navodeći da roditelji trenutno za boravak svojih mališana izdvajaju iznose koji su veoma značajni za domaćinstvo.

Fondacija

Fondacija „Novak Đoković“ je pored donacije za vrtić „Radost“ u Šamcu izdvojila novac i za sanaciju vrtića „Krajiška radost“ u Sanskom Mostu.

– Poplave su ujedinile ceo region u teškim trenucima i vrlo je važno da i sada, u periodu obnove, ostanemo ujedinjeni i pomažemo jedni drugima kako bi oporavak bio što kraći. S obzirom na to da nemamo kancelarije u BiH i Hrvatskoj, odlučili smo da 110.000 evra namenjenih obnovi vrtića i nabavci urgentnih paketa pomoći doniramo lokalnim kancelarijama našeg dugogodišnjeg partnera UNICEF-a, čiji je Novak ambasador – izjavila je ranije direktor Fondacije „Novak Đoković“ Jelena Đoković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se