14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Ne dizati tenzije i misliti na budućnost

BANJALUKA, SARAJEVO – Teroristički napad u Zvorniku tema je s kojom je juče osvanula Bosna i Hercegovina.

Stepen sigurnosti, prema zvaničnim ocjenama nadležnih, na najvišem je nivou od ponedjeljka naveče. To se dalo najprije osjetiti po stepenu osiguranja državnih institucija i prisustvu policijskih službenika na ulicama bh. gradova.

Bh. građani osuđuju teroristički akt i nadaju se da se situacija neće ispolitizovati, a od nadležnih očekuju da preventivno i odlučno djeluju, pišu Nezavisne novine.

U Banjaluci jake mjere bezbjednosti bile su pred zgradama najviših republičkih institucija. Ispred vjerskih objekata i diplomatskih predstavništava, koje smo obišli, nismo zatekli posebne mjere osiguranja.

FOKUSIRATI SE NA PROBLEM

Banjalučani ističu da ne treba dizati tenzije, već se fokusirati na problem koji postoji i riješiti ga u okviru institucija sistema.

„Nije jednostavno, situacija je uvijek teška kada je ovako negativan događaj u pitanju. Neshvatljivo. To treba osuditi i riješiti problem, ali ostati miran i misliti i na budućnost“, rekao je Stevo Đaković iz Banjaluke.

Zatekli smo ga u razgovoru s prvim komšijama, Hakijom Čauševićem i Muharemom Habibovićem, i to upravo o terorističkom napadu u Zvorniku.

„Ovdje nema pojačanih mjera bezbjednosti, kao što vidite. Nema ni potrebe, jer je Banjaluka jedan od najmirnijih gradova u zemlji i tako će i ostati, mi se nadamo“, rekao je Čaušević.

Njih trojica saglasni su da je terorizam u Zvorniku za svaku osudu. Kažu da nisu stručnjaci za medije i politiku, ali ipak pozivaju se na godine mudrosti i zrelosti i očekuju da niko ne iskorištava situaciju.

„To je bol za svakog normalnog čovjeka, za najtežu je osudu. Napad je na državu. Ali, mi se kao ljudi nadamo  da se medijski i politički situacija neće zloupotrebljavati“, ističe Čaušević.

Ima „nesportske igre“ na svim stranama, dodaje Habibović, posebno, kako tvrdi,  kada su ovako ozbiljne i osjetljive stvari u pitanju.

POTREBNO TRAJNO RJEŠENJE

„Ovo što se desilo u Zvorniku strašno je i treba se riješiti sada i trajno, u okviru nadležnih službi, ali ne treba širiti strah među ljudima, treba misliti na svu našu djecu i način na koji će oni razmišljati i živjeti ovdje. Poslije nas“, kaže Habibović.

Nikola Ručnov, koji ima 19 godina, kaže da informacije iz Zvornika prati iz minuta u minut.

„Strašno je ovo što se događa. Za mene je ovo direktan napad na državu, kao i svaki drugi vid napada na lice koje nosi grb Republike Srpske“, rekao je ovaj mladi Banjalučanin.

Većina građana u Sarajevu smatra da je tužno i zastrašujuće što se već drugi put dešava napad na policiju i policijske stanice.

„Policija bi trebalo da nas štiti, a oni su u najvećoj opasnosti i ko će njih da zaštiti“, pita se penzioner Bogdan iz Sarajeva.

Studentica Amra kaže da ne razmišlja toliko o tome da li je bezbjedna.

„Ali, u ovakvim momentima počnem osjećati strah za budućnost“, kaže ova mlada Sarajka.

NEMA OPRAVDANJA

Zeničani ističu da nema opravdanja za teroristički napad u Zvorniku.

„Neshvatljiv mi je ovo i kukavički potez. Protiv sam svakog nasilja, a kamoli da ugrožavaju ljudski životi. Žao mi je porodica žrtava, ali i nas koji moramo da trpimo posljedice“, rekao je student Kenan Uzunović.

Naglasio je da se ne plaši novih incidenata jer vjeruje u rad bezbjednosnih službi u BiH.

„Strašno je ovo što se dogodilo, nema opravdanja i naravno da se plašim. Svakakvi čudaci hodaju ulicama. Žalosno je to, ali uvijek nakon loših događaja bude drugačije, pa tako vjerujem da će sada nadležni ozbiljnije pristupati rješavanju problema“, rekla je Edina Omić, radnica iz Zenice.

Nakon napada na Policijsku stanicu u Zvorniku i u Trebinju su pojačane mjere bezbjednosti. Vukan Kovač iz Trebinja kaže da je iznenađen napadom u Zvorniku, tim prije što je meta institucija poput policije.

„U BiH ne postoji organizovanija institucija koja treba braniti građane, a ako se ona nije uspjela odbraniti, veliko je pitanje kako ćemo odbraniti našu djecu po vrtićama, po školama, na pijacama…“, kaže Kovač.

Dodaje da se on lično u Trebinju osjeća bezbjedno, ali istovremeno izražava i  sumnju da se takav scenario može ponoviti bilo gdje u BiH.

Njegov sugrađanin Dobrivoje Bojović kaže da je žalosno to što je BiH takva država da u nju mogu ulaziti i iz nje izlaziti veoma sumnjivi aktivisti različitih organizacija, a da pri tome nemaju adekvatnu kontrolu.

Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona s pažnjom prate događanja iz Zvornika, gdje je u ponedjeljak naveče u terorističkom napadu na Policijsku stanicu ubijen policajac Dragan Đurić, a dvojica ranjena.

U TUZLANSKOM KANTONU ZABRINUTI

Zabrinulo ih je i pojačano prisustvo službenika MUP-a TK na području opštine Sapna i Kučić Kule, mjesta iz kojeg je Nerdin Ibrić, koji je izvršio teroristički napad u Zvorniku.

„Očekujem da policija bude efikasna, ali i pravosudni organi. U budućnosti svi oni moraju mnogo revnosnije raditi svoj posao“, kaže Tuzlak Damir Bećirović.

Njegov sugrađanin Denim Rahmanović ističe da nijedan normalan čovjek ne može ravnodušno gledati na ubijanje i ranjavanje ljudi.

„Iskreno se nadam da u BiH neće više biti napada ovakve vrste“, rekao je Rahmanović.

Džemal Delić kaže kako ga je događaj iz Zvornika duboko potresao.

„Zvornik je oko 50 kilometara udaljen od Tuzle, nije preko bijela svijeta. Pucnjave se događaju u svim gradovima, gotovo svakodnevno, ali ovakav napad je nezabilježen. Ja bih policiji dao veće ovlasti, a poručio bih tužiocima i sudijama da budu rigorozni, a ne da kriminalci poslije nekoliko dana u pritvoru opet završe na ulici“, kaže ovaj Tuzlak.

I građani Sanskog Mosta su zabrinuti nakon napada na PS u Zvorniku.

„Ovo nikome nije trebalo“, kaže Sanjanin Husein Baltić.

Flamenko Hasanbegović smatra da su vlasti u BiH isuviše dugo tolerisale radikalizam.

„Radikalne grupe su među nama i zagađuju svijest naše omladine, propovijedaju mržnju i nasilje“, upozorio je Hasanbegović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se