18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

MLADI KADROVI U NOVIM IZAZOVIMA: Sa pripravnicima u kompaniji “Alumina”

Mladi stručnjaci u „Alumini“ imaju mogućnost da mnogo toga vide, saznaju i nauče. Ovim riječima dočekali su nas pripravnici, koji su, prije četiri mjeseca, počeli da rade u ovoj kompaniji. U okviru projekta „Prvi posao“, koji realizuju Vlada Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje i poslodavci, u novembru prošle godine, angažovano je 25 pripravnika visoke stručne spreme, dok je menadžment kompanije, imajući u vidu veliko interesovanje i kvalitet znanja jednog broja kandidata, dodatno angažovao još šestoro visokoobrazovanih kadrova, čiji će pripravnički angažman “Alumina” u cjelosti finansirati.

Mladi ljudi, diplomirani inženjeri elektrotehnike, hemijske tehnologije, informatike, saobraćaja, ekonomisti, pravnici i kadrovi drugih profila, na početku svoje radne karijere, ističu zadovoljstvo što im se ukazala prilika da prvo radno iskustvo stiču u najvećem ovdašnjem kolektivu.

-Ogromna firma, veliki broj zaposlenih, složen sistem poslovanja, su samo neki od razloga zbog kojih biti zaposlen u “Alumini” predstavlja zadovoljstvo, ali i veliki izazov – priča Gordana Milovanović, diplomirani ekonomista. Ova mlada djevojka iz Srebrenice najviše vremena provodi u Sektoru za ekonomiku i finansije.

“Stručan kadar, podrška i razumijevanje od strane kolega i rukovodilaca, dobijanje jasnih uputstava i savjeta, susretanje u praksi sa pojmovima koji su dosad bili puko teoretisanje, čini ovo iskustvo više nego dovoljnim motivom da se što više angažujem i posvetim radu”, kaže Milovanovićeva.

Marija Riđošić je završila Tehnološki fakultet u Zvorniku kao student generacije. Ipak, ističe da se dobar inženjer postaje tek kad se spoji teorija i praksa.

“Sama fabrika predstavlja mjesto gdje se može mnogo toga naučiti, riznicu znanja i iskustva koje možete da ponesete odavdje”, objašnjava Marija, diplomirani inženjer hemijske tehnologije. Prateći program za pripravnike njene struke, kaže, imala je priliku da upozna nekoliko pogona.

Pošto je primljena u Sektor za razvoj, upućena je u aktuelne probleme koji se rješavaju i ima mogućnost da bude dio tih projekata.“Svaki pogon ima svoje specifičnosti i iznalaženje najboljih rješenja predstavlja nešto novo što se može naučiti”, govori Marija Riđošić, čiji je cilj da, poslije pripravničkog staža, nastavi radni angažman u “Alumini”.

U Kadrovskoj službi pripravnički staž odrađuje Sanja Šipka, diplomirani pravnik.

-U Kadrovskoj službi osnovni posao je rad s radnicima i u centru pažnje je radnik, ali ne samo kao najvažniji resurs nego kao ljudsko biće, čijim potrebama treba posvetiti posebnu pažnju – kaže Sanja smatrajući da je dobar radnik prije svega zadovoljan i bezbrižan radnik. Biti pripravnik u “Alumini” je dragocjeno, jer rad u privredi pruža mnogo izazova, mnogo rada, ali i mogućnosti za sticanje iskustva i usavršavanje – navodi Sanja.

U fabričkom krugu je i pripravnik Miloš Živanić, koji je završio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Što se tiče moje struke, elektroenergetike, smatram da je ova fabrika pravi izazov za jednog pripravnika. Imam priliku da prođem kroz cjelokupan tok energije u fabrici – od proizvodnje, preko distribucije, pa do potrošnje električne energije. Rijetko ko iz moje struke ima ovakvu mogućnost da se sa svim ovim susretne u okviru jedne firme”, naglašava ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike iz Dervente.

Kroz dosadašnji rad, napominje, stekao je utisak da postoji dosta prostora za tehnička unapređenja iz struke, što ga posebno motiviše da i nakon pripravničkog staža ostane da radi u ovoj kompaniji.

Tanja Kuvelja, diplomirani mašinski inženjer, nalazi se u odjeljenju Tehničke priprema mašinskog održavanja.

“Ovdje su velike šanse da se mnogo nauči, da se praktično susretnemo sa problemima koje mašinski inženjer može da riješi”, kazuje Tanja, čiji su utisci, nakon četiri mjeseca, više nego pozitivni.

Uz želju da nakon završetka pripravničkog staža nastavi radni odnos u “Alumini”, djevojka iz Čajniča dodaje da će naredni period iskoristiti da još više napreduje u svojoj struci i da se još bolje upozna sa procesom rada u fabrici.

Prošle godine Slađan Tomić je diplomirao na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Bijeljini.

-Posao je dinamičan i želja mi je da ovdje ostanem i poslije pripravničkog perioda.Vjerujem da će ova kompanija imati koristi od mene kao pripravnika bez radnog iskustva, jer ću dati svoj maksimalni doprinos tokom ovih 12 mjeseci – priča Tomić, koji je, kaže, impresioniran samim IT sistemom i opremom u fabrici, ali i kolegijalnošću na poslu.

Zvorničanka Bojana Savčić, master inženjer pejzažne arhitekture, otkriva nam da joj je, na samom početku radnog angažovanja u “Alumini”, prvi utisak bio da je prostor na kome se pružaju zelene površine fabričkog kruga izuzetno veliki i takav utisak, razumljivo, izazvao je lični i profesionalni izazov.

“Nakon nekoliko mjeseci rada, shvatila sam da je sama fabrika jedan živ organizam koji se nalazi u dinamičnom i stalno promjenljivom stanju. S obzirom na tip industrije koja je zastupljena u ovoj fabrici i vrlo specifične uslove sredine, biljni materijal – drveće, žbunje i biljke uopšte – zahtijeva poseban pristup i specifične mjere njege što je svakako ogroman izazov za jednog pejzažnog arhitektu u smislu održavanja postojeće vegetacije, kao i prilikom odabira novih biljnih vrsta koje se planiraju saditi u budućnosti”, kazuje ova mlada djevojka.

Iako je njena struka nesvakidašnja i, kako kaže, donekle teška za razumijevanje, u kompaniji “Alumina” je, naglašava, naišla na izuzetnu spremnost za saradnju. U tom smislu, Bojana sebe u budućnosti vidi kao osobu koja je u ovoj fabrici maksimalno posvećena vrsti posla koja obuhvata detaljnu i savjesnu njegu zelenih površina i održavanje zelenila na najvišem i najmodernijem nivou, u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti zelenih površina industrijskih objekata.

 ŠANSA NAJBOLJIM  KADROVIMA

Pomoćnik direktora za  opšte i kadrovske poslove u „Alumini“ Andrija Kulić kaže da će Kompanija pružiti šansu najboljim mladim kadrovima sa visokom stručnom spremom da, nakon pripravničkog staža od godinu dana, nastave svoj angažman u ovoj fabrici.

„Mladi, stručni ljudi, u ovoj fabrici su veoma dobro došli i mi aktivno pratimo situaciju na tržištu rada. Nadamo se da će se ovi kandidati, poslije završenog pripravničkog staža, svojim znanjem i angažovanjem potvrditi na svojim radnim mjestima i ostati u fabrici na poslovima za koje su se školovali“, ističe Kulić, dodajući da je ova fabrika jedan od najbitinijih privrednih resursa u Republici Srpskoj koji, samim tim, bez stručnih kadrova teško može funkcionisati.

Kulić podvlači da su  za poslovni rezultat „Alumine“  veoma su važni ljudski resursi, počev od menadžmenta pa do samih izvršilaca u procesu proizvodnje“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se