12 C
Zvornik
19. април 2024.

Masovno trovanje hranom u sarajevskim vrtićima

SARAJEVO – Tokom protekla 24 časa ljekarsku pomoć na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zatražilo je 72 djece iz vrtića JU “Djeca Sarajeva“ sa simptomima trovanja hranom.

„Od srijede naveče, pa do četvrtka ujutro na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, najvjerovatnije zbog simptoma trovanja hranom, hospitalizovano je 27 mališana. Tokom noći sa srijede na četvrtak, javilo se 72 djece iz Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva“’, kazala je Azra Dedajić, šefica Informativne službe KCUS-a.

Ona je navela da se prati stanje hospitalizovanih mališana.

Kako saznaju “Nezavisne“ riječ je o djeci iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić, a koji posluju u sklopu JU “ Djeca Sarajeva“.

Konstatovala je da je stanje svakog od hospitalizovanih mališana individualno, da su nalazi poslani na analizu i da se očekuju rezultati.

Snježana Balta, direktorica Zvoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kazala je za „Nezavisne“ da postoji sumnja na trovanje hranom, ali da do naredne sedmice, za kada se očekuju rezultati nalaza uzetih brisova i uzoraka u vrtićima ne može sa tačnošću govoriti o čemu se tačno radi.

Hospitaliziranu djecu jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat. Mališane je posjetila i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Mirjana Jovanović-Halilović.

Prema riječima ministrice zdravstva Tanović-Mikulec niko od djece nije životno ugrožen, a čeka se i zvanična potvrda stvarnog uzročnika masovna trovanja.

„Trenutno su angažirani uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke te čekamo rezultate provedenih analiza koje će pokazati da li se radi o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije“, pojasnila je ministrica Tanović-Mikulec.

Sa trenutnim zdravstvenim stanjem zadržanih mališana delegaciju Vlade upoznala je šefica klinike Nada Koluder.

„Trenutno stanje hospitalizovane djece je zadovoljavajuće jer se većina mališana od dehidracije tokom noći oporavila. S liječenjem nastavljamo dalje uz maksimalnu opreznost jer je u pitanju specifičan tok bolesti koji se mora kontinuirano pratiti. Pretpostavljamo, ali još uvijek ne možemo potvrditi, da je uzrok salmonela koju su unijeli konzumirajući pavlaku i jaja sa tjesteninom, jer klinička slika upućuje na bakterijsku alimentarnu infekciju“, obrazložila je Koluder, javljaju Nezavisne novine.

Adekvatna terapija

Premijer Kantona Sarajevo Konaković je istakao da je važno da da djeca imaju adekvatnu terapiju i tretman te da nema pogoršavanja njhovog stanja.

„Nije lijepo vidjeti ovu djece kako leže u bolničkim posteljama, umjesto da su negdje drugo, na ljepšim mjestima. Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi bila potrebna dodatna vrsta terapije ili bilo koja druga vrsta angažmana“, istakao je Konaković, javlja AA.

Uredne deklaracije

Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, rekla je da u tri vrtića iz kojih se masovno hositaliziraju djeca, boravi njih čak 450, a da nije zabilježeno da smanjenje njhovog dolaska u pomenuta obdaništa jutros, objavio je Avaz.

“Sanitarna inspekcija odmah po prijavi izašla na teren. Uzeti su uzorci hrane koja se sprema u centralnoj kuhinji. Analize još nisu gotove pa se ne zna da li se radi o trovanju ili je u pitanju neki virus. Simptoni su povećana temperatura, stomačne tegobe i dijareja“, rekla je Jovanović-Halilović.

Dirktorica je podsjetila da u 29 vrtića u Kantonu Sarajevo ukupno boravi oko 2.800 djece. Dnevno se spremi oko 2.500 obroka. U ponedjeljak djeca su jela rezance sa pavlakom i sirom, a u utorak špinat. Za sve vrtiće osim onog u Ilijašu ručak se priprema u centralnoj kuhinji u vrtiću „Dječji grad“. Sva hrana se iz te kuhinje transportuje u ostale vrtiće“, kazala je.

“Zbog ovog slučaja koji je nezabilježen do sada, razmišljala sam i o ostavci“, dodala je direktorica.

Sanitarna inspekcija je u pomenuta tri vrtića i u Centralnoj kuhinji napravila sedam analiza i uzela 11 briseva radnih površina juče, a danas u uzeti i dodatni uzorci.

“Konstatovali su da je sva hrana u roku trajanaja, i sve namirnice pokrivene urednim deklaracijama. Radnici imaju uredne sanitane knjižice i pod redovnom su kontrolom Zavoda za javno zdravstvo. Savkodnevno se obavljaju mikrobiološke analize i brisevi radnih površina“, kazala je Jovanović-Halilović.

прекоMasovno trovanje hranom u sarajevskim vrtićima – Hronika – Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se