18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Loše vijesti za korisnike Fejsbuka u Evropi

Fejsbuk se već dugo vremena nalazi pod istragom nekih evropskih zemalja kojima se ne sviđa njihova praksa skupljanja i iskorištavanja informacija o korisnicima.

Ričard Alan iz Zukerbergove kompanije juče je na Fejsbuku objavio tekst u kojem je upozorio kako je ponašanje tih članica EU loše, ne samo za Fejsbuk, već i za sve internetske kompanije te bi na kraju moglo rezultovati smanjenjem inovacija i negativnim uticajem na ekonomiju EU. Naime, u Fejsbuku kažu da, kada su pokretali svoj evropski ured u Irskoj prije pet godina, morali su proći kroz dugotrajan proces usklađivanja s njihovim zakonima i pravilima o zaštiti privatnosti te na početku, kada su vlasti u drugim zemljama EU imale problema s uslugama Fejsbuka, one bi to riješile s irskim regulatornim tijelima.

Prema Alanu, to je bio najbolji način na koji bi se trebala primjenjivati pravila u Evropskoj Uniji – dakle, ako kompanija posluje u skladu s pravilima zemlje EU u kojoj je njeno sjedište, onda bi ona bez ikakvih problema trebala poslovati i u drugim zemljama Evropske unije. No, u posljednje vrijeme regulatorna tijela zemalja EU (Alan je posebno spomenuo Belgiju i Holandiju), pokrenule su brojne istrage poslovanja Fejsbuka, ponovno istražujući osnovna pravila poslovanja ove kompanije. Umjesto Evropske unije s jedinstvenim pravilima koja bi olakšala Fejsbuku i svim ostalim kompanijama te im omogućila jednostavnije poslovanje (uz, naravno, pridržavanje zakona i pravila), Alan upozorava kako se na ovaj način ponovno vraćamo na ‘nacionalnu regulaciju’, odnosno umjesto prilagođavanja poslovanja samo jednim i uopštenim pravilima EU, oni će morati prilagođavati poslovanje zakonima 28 zemalja. Uporedio je situaciju u kojoj se sada nalazi Fejsbuk sa situacijom u automobilskoj industriji te se upitao što bi bilo kada bi automobili proizvedeni u Njemačkoj i Francuskoj morali odgovarati specifičnim tehničkim zahtjevima tržišta Poljske i Španije – da je tako, kompanije poput BMW-a, Renola i Jaguara nikada ne bi postigle uspjeh i prodaju kakve bilježe svih ovih godina.

Takva nacionalna regulacija predstavlja veliki problem za internet kompanije, zbog čega bi mnoge startup kompanije mogle propasti i prije nego se razviju, a što se tiče samog Fejsbuka, osim što će se kompaniji povećati troškovi, nove opcije sve bi sporije bile dostupne korisnicima u Evropi, odnosno neke opcije možda uopće neće biti dostupne evropskim korisnicima – što se sigurno ne bi svidjelo milionima korisnika ove mreže u Evropi, prenosi Zimo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se