23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Lazanski: Nalog za napad došao iz Vašingtona

BEOGRAD – Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ocijenio je danas za Srnu da Albanci sa Kosova nisu zauzeli policijsku stanicu u makedonskoj opštini Lipkovo iz obijesti, niti iz hobija, već stoga što su za to dobili nalog iz Vašingtona kojem je iz političkih i ekonomskih razloga potrebna stalno nemirna Makedonija.

Lazanski je naveo da dalji tok događaja zavisi upravo od toga šta će od Albanaca Vašington tražiti.

„Sve zavisi od toga šta će Vašington da im kaže. Ako Vašingtonu odgovara nestabilna situacija u Makedoniji, onda će se ovo ponavljati“, rekao je on.

Lazanski je ukazao da današnji napad Albanaca, koji je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ okvalifikovao kao teroristički, može biti usko povezan sa namjerom Vašingtona da spriječi realizaciju gasovoda „Turski tok“ iza kojeg stoji Rusija.

„To znači da, ako gasovod `Turski tok` iz Rusije dođe to Turske, ako prođe kroz Grčku, onda je Makedonija ta koja treba da odobri trasu budućeg gasovoda. Moguće je da neko na Zapadu sad namjerno talasa situaciju u Makedoniji da bi ta buduća trasa gasovoda bila dovedena u pitanje i ne bude realizovana zbog trusne Makedonije“, ukazao je Lazanski.

On je napomenuo da je sve prisutnije i glasnije zagovaranje takozvane „velike Albanije“ usmjereno ka istom cilju Vašingtona, a to je da po svaku cijenu spriječi Rusiju da uđe na prostor jugoistočne Evrope, i politički i ekonomski.

„Otud i podržavanje priče o `velikoj Albaniji` i podstrekavanje tenzija u Makedoniji“, rekao je Lazanski.

On je naglasio da Albanci mogu biti ostrašćeni, ali da sami nikada neće preduzeti ništa spontano. „Sve rade onako kako im je servirano iz Vašingtona i situacija u Makedoniji će se odvijati onako kako Vašington želi“, zaključio je Lazanski.

Naoružana grupa sa Kosova zauzela je danas policijsku stanicu u selu Gošince, opština Lipkovo, na sjeveru Makedonije, potvrdio je makedonski MUP. U trenutku napada u stanici su bila četiri policijska službenika, koje su napadači razoružali i na albanskom jeziku im poručili da ne priznaju nikakav Ohridski sporazum, kojim je 2001. godine prekinut sukob Albanaca i Makedonaca u ovoj zemlji.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se