15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Koje opasne koncepte po Srpsku uvodi Ivanić!?

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da se „predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sve više zapetljava dajući dodatna pojašnjenja koncepta mehanizma koordinacije koji promoviše“.

Cvijanovićeva je izjavila Srni da je najnovije Ivanićevo objašnjenje da je pod jednostavnijim mehanizmom koordinacije mislio da „ako kantoni prave problem onda to treba da rješava Predsjedništvo BiH, i da nije mislio na entitete“ jednako opasno po Republiku Srpsku, kao i sve što je prethodno rekao o mehanizmu koordinacije.

„Prvo, treba se zapitati zašto se on, kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, uopšte petlja u probleme drugog entiteta kad je riječ o odnosu između kantona i Federacije BiH, osim ako mu nije namjera da omogući da se kasnije bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH iz FBiH petljaju i uređuju stvari u Republici Srpskoj?

Koju to praksu i koje opasne koncepte po Republiku Srpsku uvodi Mladen Ivanić? To što on zagovara je subordinacija, a ne koordinacija, i to subordinacija zasnovana na krađi nadležnosti“, upozorila je premijer Srpske.

Ona je upitala Ivanića da li to znači da nakon što ućutkaju kantone onda idu dalje da ućutkaju i entitete, a to znači i Republiku Srpsku?

„Šta ako entiteti, znači i Republika Srpska, počnu da, kako Ivanić kaže, ‘prave probleme’, evo na primjer, ne damo neku svoju nadležnost – da li će i tada umjesto njih, kao što sada predlaže za kantone, odlučivati Predsjedništvo BiH ili predsjedavajući Savjeta ministara sa svoja dva zamjenika“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u Republici Srpskoj odavno poznato da bošnjačke stranke ne žele vidljivost ne samo kantona, nego i entiteta u procesu evropskih integracija, i one to nikada nisu krile u svim razgovorima o mehanizmu koordinacije koji su do sada vođeni.

„Ako su Mladena Ivanića nasamarili SDA i DF da promoviše njihovu ideju o kobajagi nekom jednostavnom mehanizmu koordinacije u kojem su nevažni svi osim nivoa BiH, onda je on politički diletant.

Ako je, pak, to što Ivanić promoviše i njegovo političko opredjeljenje, onda je on čovjek opasnih namjera po Republiku Srpsku i to jednako opasan kao i onda kad je finansijski razvlašćivao Republiku Srpsku dajući prednost nivou BiH u odnosu na entitete u namirenju od indirektnih prihoda“, naglasila je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se