9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Klizišta u opštini Zvornik: Ugroženo 100 kuća, pojavilo se još 150 novih

ZVORNIK – Na području zvorničke opštine u prošloj godini pokrenulo se 560 klizišta, od kojih se nakon ovogodišnjih martovskih kiša većina ponovo aktivirala, a pored njih pojavilo se i oko 150 novih. Trenutno je ugroženo 100 kuća od kojih 30 nisu uslovne za život. Iz njih su porodice iseljene i 15 njih su smještaj našle kod rodbine i prijatelja, a ostalima opština plaća smještaj, dok se ne nađe adekvatno rješenje.

Ukupna šteta koju su na stambenim objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu pričinile poplave i klizišta u prošloj i ovoj godini, procijenjena prema utvrđenim standardima, iznosi oko 20 miliona KM.

– Opštinska uprava nastojala je, prije svega, da zaštiti imovinu, odnosno stambene objekte sugrađana u čemu se u velikoj mjeri i uspjelo. Najkritičije stanje, kad je riječ o stabenim objektima, je u mjesnim zajednicama Križevići, Kitovnice, Malešić, Lokanj, Donji Šepak, Roćević, Tršić i Boškovići. Za neke stambene objekte preduzeli smo određene aktivnosti i klizišta su za sada zaustavljena, ali nisu u cjelosti sanirana, tako da ćemo nastojati u narednom periodu da i to privedemo kraju kako bi te kuće ostale u funkciji. Skoro u svim mjesnim zajednicama pojavila su se klizišta na putnoj infrastrukturi i u skoro svim je nešto urađeno kako bi se infrastruktura vratila u prvobitno stanje. Dakle, uspjeli smo sanirati sve gdje su nam bili prioriteti, odnosno tamo gdje su klizišta praktično odsjekla veća naselja, prekinula autobuski saobaćaj, gdje smo imali dijalizne i druge bolesnike. Puteve koje za sada nismo osposobili su manjeg prioriteta i frekvencije. Najviše je urađeno u Malešiću gdje smo između ostalog morali da uradimo novi alternativni put i za sada je situacija normalizovana, a rađeno je i u Boškovićima, Samarima i drugim mjesnim zajednicama – kaže zamjenik načelnika opštine Zvornik, Bojan Ivanović.

Prioriteti u narednom periodu biće stambeno zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez kuća i saniranje preostalih saobraćajnica.

Kako se radi o velikoj šteti koju Opština ne može iz svojih sredstava sanirati, niti u kratkom vremenskom periodu, očekuje se pomoć od institucija i donatora.

– Zahvaljujemo se Ambasadi Republike Turske i Ambasadi Republike Bugarske u BiH koje su pritekle u pomoć opštini Zvornik i doznačile 200.000 KM, odnosno 50.000 KM za sanaciju šteta na putnoj infrastrukturi, nastalih u prošloj godini – rekao nam je Ivanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se