15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kasipović: Vlada opredijeljena za borbu protiv korupcije

BANJALUKA – Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da postoji apsolutna spremnost Vlade da se suoči sa pitanjem korupcije i da ga sankcioniše.

Kasipović je, nakon konstitutivne sjednice Komisije za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske, rekao da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se ovo tijelo konstituiše.

Komisiju, čiji je predsjednik ministar pravde, čini 12 punopravnih članova, među kojima su ministri unutrašnjih poslova, finansija, uprave i lokalne samouprave, zdravlja i socijalne zaštite, prosvjete i kulture, rada i boračko-invalidske zaštite, predsjednik Odbora Narodne skupštine za bezbjednost, predsjednik Vrhovnog suda, glavni republički tužilac, glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora, predsjednik Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Šest članova Komisije u svojstvu posmatrača su predstavnik nevladine organizacije „Pozitivna Srpska“ Aleksandar Sajić, predstavnik Radio-televizije Republike Srpske Siniša Mihailović, predstavnik akademske zajednice iz reda profesora Goran Marković, predsjednik Unije studenata Borivoje Obradović, predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić.

Kasipović je rekao novinarima da je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić u toku sjednice izrazila neslaganje sa položajem predstavnika Saveza u Komisiji koji, po njenom mišljenju, treba da bude punopravni član ovog tijela.

„Relevantan stav je da Vlada još jednom razmotri svoju odluku i procijeni da li treba drugačije koncipirati broj stalnih članova ili na drugi način rješavati ovo pitanje“, istakao je Kasipović.

Na sjednici je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva pravde Republike Srpske na provođenju Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije, a razmatran je i prijedlog smjernica za izradu planova integriteta.

„Upoznali smo se i o listi obveznika za izvještavanje o Akcionom planu i predstavili aplikaciju za potpuno anonimne i bezbjedne prijave o postojanju korupcije“, rekao je Kasipović.

On je podsjetio da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde Srpske održali tri seminara sa različitim ciljnim grupama i predstavili angmažman Komisije i ukupne napore u realizaciji Strategije.

Govoreći o partijskim raspodjelama javnih preduzeća, Kasipović je naveo da u ovoj oblasti treba izgraditi mehanizme integriteta, prepoznati pojavu korupcije, utvrditi relevantne činjenice, doći do sankcije i u konačnici oduzimati nezakonito stečenu korist.

„Način posmatranja stvari da je neko zaštićen zato što je član neke partije nije prihvatljiv“, rekao je Kasipović.

Prema njegovom mišljenju, pravosuđe Republike Srpske bilježi rezultate u procesuiranju slučajeva korupcije, a društvo postaje sve senzitivnije po ovom pitanju.

On je istakao da se Republika Srpska i BiH moraju organizovati i opredijeliti za apsolutno energičnu, dosljednu i do kraja eksponiranu borbu protiv korupcije.

„To mora biti stav svih i bilo ko u pravosudnim institucijama, ako ima politički pritisak da obavlja svoju funkciju na drugačiji način od zakonom propisanog, treba da to javno kaže i da se obrati ministru pravde“, rekao je Kasipović.

Članovi Komisije upoznali su se o spisku institucija koje su bavezne da dostave svoje planove integriteta, što će biti razmatrano na sljedećoj sjednici Komisije.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da nije dobro da pravo glasa u Komisiji imaju uglavnom članovi koji se bave politikom i da će od predsjednika Vlade tražiti da se odluka o takvom sastavu Komisije promijeni.

„Predstavnik jedne visoke sudske institucije, na moj stav kao člana Komisije da je jako ružno da Savez sindikata bude posmatrač, rekao je da treba zabraniti sindikat koji jeste ustavna kategorija. Ako neko ko dijeli pravdu ne poštuje Ustav, ne znam kakve se poruke šalju građanima“, naglasila je Mišićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se