15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Kanonizovati livanjske mučenike iz Drugog svjetskog rata

Delegacija Srba iz Livanjskog polja uručila je Njegovom preosveštenstvu episkopu bihaćko-petrovačkom Atanasiju zvaničnu molbu Parohije livanjske i Udruženja Ognjena Marija Livanjska da u okviru Srpske pravoslavne crkve bude pokrenuto pitanje kanonizacije livanjskih mučenika, pravoslavnih Srba stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu.

U Drugom svjetskom ratu ubijeno je oko 1.700 pravoslavnih stanovnika sa prostora Livanjskog polja, među njima i tri sveštenika.

Srpski pravoslavni narod iz Livna i Livanjskog polja čuvao je i čuva sjećanje na njihovo mučeničko stradanje još od Drugog svjetskog rata, kako u vrijeme komunističkog režima kada se na to nije blagonaklono gledalo, tako i u novije vrijeme.

Iz Eparhije bihaćko-petrovačke saopšteno je da su paroh livanjski Željko Đurica i predstavnici Udruženja upoznali vladiku Atanasija i o nastavku radova na Spomen-kapeli Svete velikomučenice Marine u Livnu, u koju su 1991. godine položene mošti postradalih livanjskih Srba.

Za ovu godinu planirano je oslikavanje Spomen-kapele i postavljanje spiskova sa imenima stradalih.

Izražena je želja i nada da će radovi biti okončani u prvoj polovini 2016. godine, kada će se navršiti 25 godina od kada je pokrenuta njena izgradnja, i da će u toj godini biti obavljeno planirano osveštanje Spomen-kapele.

Na sastanku je razgovarano i o problemima sa kojima se susreće u svakodnevnom životu srpski pravoslavni narod koji i danas živi na prostoru Livanjskog polja.

Bilo je riječi o mogućnostima za obnovu kuća i povratak raseljenih, te potrebi za uspostavljanje jačih kontakata sa opštinskim i kantonalnim vlastima u Livanjskom kantonu.

Predstavnici Udruženja su vladiki Atanasiju uručili godišnji izveštaj za 2014. godinu i upoznali ga o planu aktivnosti za 2015. godinu.

U delegaciji Srba iz Livanjskog polja bili su i predsjednik Udruženja Ognjena Marija Livanjska Nikola Petrović i član Upravnog odbora Udruženja Miloš Damnjanović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se