14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Javna rasprava o nacrtu zakona o predškolskom obrazovanju

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju na kojoj su učestvovali predstavnici predškolskih ustanova opština i drugih institucija sa teritorije regije Birač.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović podsjetila je da je 2008. godine prvi put donesen Zakon o predškolskom obrazovanju koji je 2012. godine pretrpio izmjene i dopune, te da će ove godine, nakon primjedbi i sugestija zainteresovanih partnera biti donesen novi Zakon.

– Neke novine se tiču regulisanja pitanja ishrane, sad stvaramo zakonski osnov, odnosno mogućnost da se donese podzakonski akt koji će regulisati normative za ishranu u svim predškolskim ustanovama, bilo javnim, bilo privatnim. Predškolske ustanove koriste normative iz 1976. godine i vrijeme je da se to mijenja. Iako smo dobili zakon koji je stupio na snagu 2008.godine, ispostavilo se da to pitanje nije regulisano, a s obzirom da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje jedan kompleksan sistem, u predškolskim ustanovama djeca ne samo da se vaspitavaju, nego se i obrazuju, dominantno je tu i socijalo-preventivna funkcija i zdravstveno-zbrinjavajuća funkcija, o tom pitanju zaista se mora voditi više računa. Novine će se icati i broja djece u vaspitnim grupama, kolektivnog osiguranja djece, biće izmjena i oko programa pripreme djece u godini pred polazak škole, odnosno vezano za organizaciju samog programa – rekla je Cvijanovićeva.

Napomenuvši da u Republici Srpskoj ima 41 predškolska ustanova u javnom sektoru u kojima ima oko 7.000 mališana, što je 14 odsto od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta, te 48 u privatnom sektoru, ona je dodala i da će primjedbe i sugestije koje budu prihvatljive biti uvrštene, nakon ćega će se u formi Prijedloga zakona poovo naći pred poslanicima.

Organizatorima i učesnicima Javne rasprave uspješan rad je poželio načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović koji je ocijenio da neku oblast uvijek treba urediti da bude bolje, ako je to moguće.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se