15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Izgradnja kraka gasovoda „Turski tok“ u Srpskoj 2018. godine

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da bi u 2018. godini trebalo da počne izgradnja kraka gasovoda „Turski tok“ u Srpskoj, koja će od tog transporta ruskog gasa imati višestruke koristi.

„Gas bi u Republiku Srpsku stizao direktno, bez posrednika. Projekat izgradnje gasovoda kroz Srpsku je živ, ali će biti nazvan drugačije i sada je sve pitanje rokova“, rekao je Perović za sutrašnje izdanje „Pres Republika Srpska“.

On je pojasnio da bi 80 odsto trase novog gasovoda išlo preko Crnog mora, da bi u Turskoj bilo veliko čvorište, sa krakom prema grčkoj granici, zatim preko Makedonije, juga Srbije, Mađarske, Austrije, Italije…

„Republika Srpska bi se priključila na Srbiju. Rusija je bila kategorična da će izgraditi gasovod, a ko god bude želio da se priključi, neka sam postavi cijevi. Plan je da Rusija uradi svoj dio posla do 2016. godine, a Srpska bi već 2018. godine mogla da gradi svoje dijelove trase“, dodao je Perović.

Napominjući da su brojne koristi od tog gasovoda – jeftin energent, ekologija, direktna isporuka bez posrednika, Perović je naveo primjer kompanije „Birač“, koja više neće morati da plaća duplo višu cijenu gasa preko posrednika „BH gasa“

„Što se tiče već potpisanog ugovora s `Gasprom eksportom`, dobili smo dobru tržišnu cijenu i uslovi odgovaraju našim potrošačima“, dodao je Perović.

On je istakao da su predstavnici ruske Vnješekonom banke zainteresovani za ulaganje u Srpsku, posebno za oblast metalne industrije i poljoprivrede, te da im je sada potrebno predstaviti projekte.

Govoreći o ruskom projektu u Termoelektrani „Ugljevik“, Perović je rekao da je on u fazi prerade i da postoji mogućnost da, zbog pada cijene struje, bude smanjen kapacitet sa 600 na 450 megavata.

„Planovi se moraju optimizirati. Investicija je velika, a bilo je mnogo problema i otpora. Umjesto da su se radovali što će dobiti takav projekat i radna mjesta, bilo je onih koji su pokušavali da ga sruše“, zaključio je Perović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se