10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Indira Kamerić osuđena na tri godine

SARAJEVO – Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Indira Kamerić osuđena na tri godine zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim i bošnjačkim civilima na području Broda 1992. godine.

Sud je proglasio Kamerićevu krivom jer je od aprila do oktobra 1992. godine, kao pripadnik 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, na Stadionu „Polet“ i u zgradi Stanice milicije učestvovala u psihičkom i fizičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima.

Sud je utvrdio da je Kamerićeva 29. juna 1992. godine, sa još jednom ženskom osobom i nekoliko pripadnika HVO-a, učestvovala u mučenju zatvorenice Hazbe Nukić i lica pod pseudonimom IK-3.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je optužena u julu 1992. godine, ispred prostorija Stadiona „Polet“, metalnom šipkom udarala Jovu Dujića, koji je isto veče odveden u nepoznatom pravcu. Dujić je ekshumiran 1993. godine na gradskom groblju u Brodu.

Obrazlažući današnju presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je da je Sud utvrdio da je optužena bila saizvršilac, odnosno da je u pojedinom dijelu utvrdio van razumne sumnje da je počinila krivično djelo za koje se tereti.

Kamerićeva je oslobođena optužbi da je učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju Marka Micića, te da je pomagala u višestrukim silovanjima zatvorenih žena, pretežno oštećenih K-1, K-5 i Hazbe Nukić jer to, kako je rečeno, nije dokazano van razumne sumnje.

Kao olakšavajuću okolnost prilikom određivanja visine kazne, Sud je naveo da je optužena bila mlada u vrijeme izvršenja krivičnog djela, da je tokom suđenja iskazala dužno poštovanje prema žrtvama, te da radnje koje je počinila nisu teže u odnosu na druge koje su se činile tokom rata.

I Tužilaštvo BiH i odbrana Indire Kamerić nisu zadovoljni izrečenom presudom i najavili su ulaganje žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je da nisu zadovoljni oslobađajućim dijelom presude i visinom izrečene kazne, te da će u drugostepenom postupku nastojati dokazati krivicu za sve tačke optužnice i zatražiti strožu sankciju u ovom predmetu.

„Tužilaštvo BiH provodi istrage u više predmeta koji se odnose na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Broda i Odžaka. Neki predmeti čekaju početak suđenja, a neki su u fazi istrage. Tu spada i istraga u predmetu `Sijekovac`, a u narednom periodu biće dosta riječi i o procesuiranju predmeta ratnih zločina nad Srbima u području Posavine“, rekao je Grubešić.

Sud BiH potvrdio je 18. novembra 2013. godine optužnicu koja Indiru Kamerić tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se