8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Godišnja zarada od kriminala veća od sto milijardi evra!

BRISEL – Prihodi od organizovanog kriminala u EU dostižu 110 milijardi evra godišnje!

Velika studija o kriminalnom biznisu, koju je sufinansirala Evropska komisija, pokazuje da na svakih 137 evra zarađenih kriminalom bude zaplijenjeno tek 35 centi.

Od te sume više od 75 posto odlazi na troškove procedure zapljena.

Istraživači upozoravaju da vlasti uspjevaju da zaplijene tek djelić velike ilegalne zarade, dok kriminalci „operu“ milione evra.

Ilegalna tržišta uključuju drogu, oružje, trgovinu ljudima, falsifikate i poreske prevare.

Zabrinjavajući je trend sve jače infiltracije organizovanog kriminala u legalnu ekonomiju zemalja članica EU, ali nije utvrđeno o kolikom je udjelu riječ.

Studija detaljno obrađuje sedam članica Unije: Finsku, Francusku, Irsku, Italiju, Holandiju, Španiju i Veliku Britaniju.

Organizovane kriminalne grupe ulažu u državnu ekonomiju radi „pranja“ novca, kako bi povećale profite i poslovnu mrežu, koristeći legalne firme kao „paravan“ za protivakonite operacije ili za pomoć kod preprodaje ukradene robe.

Kriminalci ulažu u širok dijapazon sektora, a posebno su im zanimljivi hotelijerstvo, nekretnine, prehrambena industrija, građevinarstvo i prevoz.

U zadnjih nekoliko godina sve više se fokusiraju na „pranje“ novca kroz biznis upravljanja otpadom i starim željezom te obnovljive izvore energije.

Vlasti EU u zadnjih deset godina napredovale su u broju zapljena sumnjive imovine. Međutim, podaci ukazuju da je ogromna razlika između uloženog i konfiskovanog.

Britanska nacionalna kancelarija za reviziju procjenjuje da je 2013. godine na svakih 100 ilegalnih funti zaplijenjeno tek 26 penija, navodi „Fajnenšel tajms“.

Vlasti najčešće plijene pokretna dobra poput automobila i brodova, dok najmanje „padaju“ mafijaške firme u EU.

Organizovane kriminalne grupe glavninu svojih prihoda sklanjaju u kompanije u velikim urbanim sredinama poput Madrida, Londona, Pariza i Berlina te u turistička područja kao što su Azurna obala, Andaluzija i južna i sjeverozapadna Italija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se