23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Glas: Mudžahedini iz BiH među teroristima na karauli u Makedoniji

Među teroristima sa oznakama tzv. OVK koji su zauzeli policijsku stanicu na sjeveru Makedonije bilo je i desetak bivših pripadnika odreda „El mudžahedin“ iz BiH, piše „Glas Srpske“.

Grupa je u Makedoniju upala sa Kosova, a njeni članovi iz BiH posljednjih mjeseci boravili su u selima Aračinovo i Kondovo kod Skoplja, koja kontrolišu pripadnici terorističke OVK, kaže izvor iz bezbjednosnih struktura BiH.

„Tu, i u selima prema Kosovu, ima veliki broj pripadnika jedinice `El mudžahedin`. Mudžahedini iz BiH, koji su u sklopu terorističke grupe upali u karaulu u Gošincu, tu su imali treninge“, navodi sagovornik lista.

Prema njegovim riječima, oni su uspostavili mrežu na Kosovu i Metohiji, u Sandžaku i u Makedoniji.

Teroristička grupa od 40 članova napala je u noći između ponedjeljka i utorka policijsku stanicu Gošince i razoružala četiri policajca. Oni su kasnije nestali, a makedonska policija za njima traga.

Profesor Fakulteta za bezbjednosti iz Skoplja Ivan Babanovski kaže da je oko 150 mudžahedina iz BiH stiglo na Kosovo, a zatim u Makedoniju i zajedno sa bivšim pripadnicima OVK kontrolišu dijelove makedonske teritorije na kojima zvanična vlast nema nikakav uticaj.

„Posljednji napad dio je realizacije plana Al kaide poznatog kao `Balkan 2020`. Prema tom planu, Balkan je jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Evropu“, rekao je Babanovski.

On je naveo da napad na policijsku stanicu izvršen prema rezoluciji o konstituisanju prirodne albanske države, koja je usvojena 17. januara 2013. godine na svealbanskom skupu u Tirani.

Babanovski je istakao da na teritoriji pod kontrolom terorističke organizacije ANA (albanska nacionalna armija) postoje trening kampovi, a da se ta teritorija veže od Bujanovca i Preševa do skopskih sela Kondovo i Aračinovo.

„Pokretnost tih jedinica je takva da mogu da se upotrijebe u svako doba na svim dijelovima Balkana“, naglasio je Babanovski.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Milan Mijalkovski kaže da se na Balkanu nalazi oko 10.000 takozvanih spavača terorističke organizacije Al kaida, spremnih da krenu u akciju, a da ih je u BiH oko 3.000.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se