8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Foča: Brakovi pucaju sve ranije

FOČA – Loša ekonomska situacija, nedostatak tolerancije, prevare, nezrelost jednog ili oba partnera, psihičko i fizičko nasilje i alkoholizam glavni su razlozi zbog kojih se bračni partneri u Foči sve češće odlučuju na razvod.

Psiholozi kažu da tome doprinosi i brz i lakomislen ulazak u bračnu zajednicu, zbog čega se dešava da brakovi pucaju i poslije nekoliko mjeseci.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prošle godine je u Centru za socijalni rad Foča podneseno osam zahtjeva za razvod braka. Šest parova se razvelo, a dva su pomirena. Socijalni radnik Centra za socijalni rad u Foči Zora Pljevaljčić kaže da u većini slučajeva žene podnose zahtjev za razvod braka, a sporadično i muškarci.

– U prosjeku se partneri razvode nakon 14 godina braka, a ima ih koji u braku nisu izdržali ni godinu – rekla je Pljevaljčićeva.

Ona je kazala da iscrpljuju sve mogućnosti kako bi prije razvoda pomirili supružnike.

– Najčešće odlučuju da se pomire zbog djece. Uvijek nastojimo da ih izmirimo kako bi porodica zbog djece ostala na okupu. Kada im se roditelji razvedu, djeca preživljavaju psihičke krize, oslabi im uspjeh u školi, doživljavaju traume, povlače se u sebe, a dešava se i da bježe od kuće – dodala je Pljevaljčićeva.

Psiholog u Centru za socijalni rad Miljan Drakul ističe da su među najznačajnijim faktorima koji dovode do razvoda brakova nedostatak tolerancije i loša ekonomska situacija, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se