20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dva vijeka Takovskog ustanka i Dan Vojske Srbije

Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti, počeo je 23. aprila 1815. godine u Takovu, a predvodio ga je Miloš Obrenović. Poslije dvomjesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starješina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Poslije dvomjesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Vještim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji da bi, Hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari, predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, tako da Vojska 23. april proslavlja kao svoj dan.

Kao produkt samostalnosti srpske države uslijedilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća. Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska je živjela u kasarnama i primala platu, a ustanovljene su i uniforme, odnosno „mundiri“.

Srpska vojska je nastala iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio slobodu i tu, kako navode hroničari, leže korijeni duboke povezanosti naroda i vojske.

Centralna svečanost povodom dva vijeka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije biće održana u Takovu, na prostoru Spomen-parka „Takovski grm“.

Ovogodišnju svečanost, koja odiše duhom dva značajna praznika, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje vijenaca, obilježiće i atraktivni egzercir Garde.

Svečanost će obilježiti i primopredaja vojnih zastava koje će predsjednik Republike Srbije dodijeliti jedinicama ranga brigade Vojske Srbije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovaće centralnoj svečanosti povodom dva vijeka od Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se