3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Dobili dozvolu za prelet preko Turske kada su se vratili

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je po povratku u Banjaluku iz Bugarske, odakle je vraćen avion kojim je putovao za Jerevan jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, da je dozvola, da bi parodija bila još veća, dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom.

„Vjerovatno, da se nismo vratili, ne bi je ni dobili“, rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

Dodik je rekao da ne želi ovom davati kvalifikacije, ali da se na ovaj način ne može izbrisati činjenica da je prije 100 godina počinjen stravičan zločin nad Jermenima pravoslavcima, kojeg su počinili Turci.

On je podsjetio da Turska ne priznaje taj zločin, da ne želi priznati genocid, te napomenuo da je tada u kratkom roku pobijeno oko 1,5 miliona Jermena, što ne može biti ništa drugo nego genocid.

Dodik je naveo da je u Jerevanu trebalo da prisustvuje ceremoniji sjećanja na žrtve i da su tek u Burgasu u Bugarskoj saznali da je let preko Turske odbijen, te da im je rečeno da čekaju.

„Čekali smo od 10.45 časova do 15.00 časova i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vrijeme i mrak i nije bilo izvjesno da ćemo dobiti dozvolu“, naveo je Dodik.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen prije nekoliko dana i da je juče u 19.30 časova od vlasti Jermenije dobijeno odobrenje za slijetanje.

„S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo slijetanje u Burgas, gdje smo, po slijetanju i poslije punjenja goriva i pripreme za polijetanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obavještenje da nam nije dozvoljen let preko Turske“, naveo je Ilić.

On je naglasio da su čekali četiri časa i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske.

SRNA

>>>Dodik se vratio u Banjaluku

>>>Turska ne dozvoljava prelet Dodiku preko svoje terotorije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se