20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Da nije bilo Somalije, rat u BiH bio bi kraći

VAŠINGTON – Da nije bilo katastrofe američke vojske u Somaliji 1993. godine, izvjesno je da bi rat u BiH završio ranije, istaknuto je u analizi američkog sajta „Daily Signal“ o američkoj spoljnoj politici i dijelu koji govori o predsjedničkom mandatu Bila Klintona i njegovoj spoljnoj politici.

Pojašnjenja radi, američka vojska je intervencijom u Somaliji pokušala da zaštiti nedužno stanovništvo od somalskog diktatora Mohameda Ajdida i Somalcima obezbijedi humanitarnu pomoć. U bici u gradu Mogadišu Ajdidove snage oborile su dva američka vojna helikoptera i mučile posade, što je u Americi izazvalo revolt i zgražanje. O ovom teškom porazu SAD snimljen je i film „Black Hawk Down“ u kojem su opisani detalji kako je došlo do ove situacije.

U analizi sajta „Daily Signala“ a čije pisanje prenose Nezavisne novine, istaknuto je da je zbog ovog vojnog neuspjeha Klinton oklijevao da primijeni silu u BiH, čime je, smatra se u analizi, rat produžen, a američka spoljna politika oslabljena i dovedena u pitanje.

„Somalija je progonila tim predsjednika Klintona tokom cijelog mandata. Sa ‘somalskim sindromom’ na umu, administracija je teško donosila odluke da se upušta u vojne intervencije s neizvjesnim ishodom. Njihova pretjerana premišljanja dovela su samo do zaoštravanja (bh.) krize. Na kraju su jedine opcije bile iznuđene događajima na terenu“, istaknuto je u ovoj opširnoj analizi.

Podsjećamo i da su „Nezavisne“ još u oktobru 2013. slično pisale nakon što smo pregledali dokumenta CIA koja su objavljena na njihovom sajtu nakon deklasifikacije. Iz tih dokumenata još je vidljivo da se američka politika više upustila u vojne aktivnosti u BiH pri kraju 1995. godine uoči američkih predsjedničkih izbora jer je Klintonu trebao spoljnopolitički uspjeh koji bi prezentovao u izbornoj kampanji za drugi predsjednički mandat, koji je i dobio.

Džejms Karafano, autor teksta, koji je ujedno i jedan od čelnika ugledne američke konzervativne Heritedž fondacije, ističe da primjeri iz prošlosti ukazuju na potrebu reforme američke spoljne politike ako ta zemlja želi potvrditi svoj svjetski status.

Kako preporučuje, potrebna je tješnja saradnja između Sekretarijata obrane i Stejt departmenta, zatim poboljšanje saradnje između obavještajnih agencija i drugih agencija i aktera koji se bave pitanjima bezbjednosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se